"Det blir en kollision av hat, närhetslängtan och sjuklig åtrå"

3 frågor med Stefan Larsson som regisserar Lille Eyolf på Dramatens Lilla scen i vår.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/11/stefan-larsson-e1709301425476.png
Stefan Larsson, aktuell med Ibsens Lille Eyolf i vår på Dramatens Lilla scen.

Varför vill du sätta upp just Lille Eyolf?
Lille Eyolf är en nästan märkligt tidlös och modern pjäs. Den behandlar ämnen som äktenskap, sex och sorg. När sorg drabbar en familj kan den ta sig många olika uttryck. Den kan frigöra det vackra och det fula i en människa. I Lille Eyolf utför föräldrarna till den döde Eyolf en egen mycket destruktiv och livsfarlig utredning om vem som bär skulden till deras situation. Det blir en kollision av hat, närhetslängtan och sjuklig åtrå. De inre striderna i en människa intresserar mig och jag tror att det kan beröra publiken. 

Du har bearbetat pjäsen. Hur och varför? 
Jag har flyttat pjäsen till en möjlig plats i vår närhet – långt ifrån norska fjordar. Även översättningen har moderniserats lätt och jag har också strukit fram vissa teman så att de blir tydligare och andra som varit Ibsenskt övertydliga har jag strukit bort. 

Du och Livia Millhagen arbetar återkommande tillsammans och ni har en lång rad succéer bakom er. Kan du beskriva ert samarbete?
Hon är bra och arbetsam helt enkelt. Hon jobbar hårt och är förberedd. Livia är en perfekt kombination av intelligens och hög emotionell känslighet vilket är starka grundförutsättningar för en skådespelare. 

Text: Dramaten