https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/NP1.png

Nobel prize museum hyllar festernas fest

​Nu har Nobel Prize Museum äntligen låst upp glasdörrarna på Stortorget i Gamla Stan och välkomnar besökare till den glamorösa utställningen Nobelfesten – Festernas fest. Få en exklusiv inblick i hur man planerar en middag för över tusen gäster, se klänningarna som gjorde ett statement och hör trumpetfanfarer och tal.

Publicerat i augusti 2021 

Nobelfesten har blivit en svensk folklivstradition och i december varje år bänkar sig hundratusentals svenskar framför skärmen för att se den flådiga middagsbjudningen live i SVT. Som en hyllning till den glamorösa folkfesten vill Nobel Prize Museum lyfta fram den kreativa lust och det enorma arbete som ligger bakom banketten.

Det finns en otrolig omsorg om detaljerna och en stark vilja att skapa en extraordinär hyllning till Nobelpristagarna. Det gäller alla inblandade. Kockar, florister, de som arbetar med bordsplacering, servering, divertissement och inte minst alla gäster

Clara Åhlvik, curator och utställningshef
https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/NP2.jpg
Se närmre på Nobelservisen och några av de rätter som serverats genom åren.

Utställningen i den ståtliga lokalen på Nobelmuseets entréplan är elegant och stilistiskt avskalad med en mängd små men behagliga spotlights som lyser upp montrarna. Till hjälp har museet haft rutinerade utställningsformgivare Birger Lipinski och prisade ljussättaren Tobias Rylander. 

Trots utställningens begränsade yta finns mycket att se, framförallt en mängd väl sevärda detaljer som historiska tidningsurklipp, matematiska manchettknappar och rörande fotografier. På flera ställen möter besökarna någonting nytt som kanske inte lades märke till vid första anblicken. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/NP3.jpg
Fotograf Anders Petersons fotografier från Nobelfesten.

Ett flertal stjärnkockar och konditorer har fått det ärofyllda uppdraget att genomföra Nobelmiddagen genom åren. Däribland Tom Sjöstedt, Daniel Roos och Sayan Isaksson. Inspireras av kockarnas digra förberedelser och middagens genomförande, se äkta (vakumförpackade) exempel på de svenska råvaror som använts och hur de tagits tillvara på. Här visas även dekonstruerade exempel på några av rätterna och desserterna som serverats under åren och hur de kommit till.

För den mode- och stilintresserade visas exempel på några av de klänningar som genom åren gjort avtryck och förmedlat budskap både om bäraren och brännande samtidsfrågor. En av klänningarna är den omtalade Nina Ricci-blåsan som burits av både Drottning Silvia och Kronprinsessan Victoria. Här visas även konstnären och formgivaren Bea Szenfelds skapelse som bars av dåvarande kultur- och demokratiministern Alice Bah Kunke. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/NP4.png
Bea Szenfeld visar upp en del av sin nobelkreation. Till höger ses nobelklänningen av Nina Ricci.

Nobelfesten – festernas fest pågår på Nobel Prize Museum till 2023 och är en utställning som passar både ”nobelnörden” och den som vill veta mer.