https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/ND1.jpg

Inspireras och dröm dig bort i Nordens Paris

Stega in bakom kulisserna på NKs franska damskrädderi på Nordiska museet. I utställningen Nordens Paris möter du både de verksamma personerna och de välskräddade plaggen som utgjorde den exklusiva avdelningen Franska damskrädderiet på NK mellan 1902-1966. Welma klädde sig i sin stiligaste skrud och begav sig till Nordiska.

Publicerat i september 2021

”Tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar” – så beskriver Nordiska museet innehållet i utställningen Nordens Paris, och Welma kan inte annat än att hålla med. Här kliver du rakt in i haute couturens stormaktstid bland välskräddade dräkter, festblåsor och den lilla svarta. På NKs Franska damskrädderi gjordes ingen kund besviken och beställarna var några av dåtidens största it-girls. Hit kom kungligheter, societeten och Hollywood-stjärnor för att få sina modevisioner förverkligade.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/ND2.jpg
Greta Garbo var en av många stjärnor som bar damskrädderiets kreationer.

Damskrädderiet kom till liv på Nordiska Kompaniet 1902 och var verksamt i huset fram till 1966. Josef Sachs, grundaren av NK, hade ambitionen att ”ta världen till Sverige och Sverige till världen”. En vision som kanske bäst införlivades med hjälp av den exklusiva beställningsateljén. Från NKs Franska levererades kreationer från några av de största modehusen, som Balenciaga, Chanel och Balmain, till de kräsna kunderna. Varje plagg som visas upp i utställningen kommer med en egen historia och vi får inte bara veta vem som en gång burit det, utan i flera fall även vid vilket tillfälle och i vilket syfte. Från 10-talets sorgdräkter till Harriet Anderssons Oscarsblåsa.

Josef Sachs, grundaren av NK, hade ambitionen att ta världen till Sverige och Sverige till världen

Nordens Paris kommer vi därför inte bara nära de faktiska plaggen, utan även personerna i och bakom kulisserna. Vilka var hjärnorna bakom damskrädderiet? Och hur gick det till när man reste till Paris för att hämta inspiration från modehusen? Svaren på alla dessa frågor får vi genom utställningens gång. Här presenteras även berättelser från både sömmerskor och de anställda (ja, levande) mannekängerna.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/ND3.jpg
Husmannekängen Margit Langlet i visningssalongen på NK:s Franska damskrädderi. Foto: Erik Holmén​

Nordens Paris är en utställning för dig som vill uppleva ett vackert stycke modehistoria samt drömma dig bort till en tid utan så kallat ”fast fashion”. Vem vet, kanske blir du inspirerad att plocka fram något bortglömt ur garderoben – eller varför inte, sy en egen festblåsa?

Dofta som skrädderiets salonger

Kan du inte få nog av den lyxiga känslan efter utställningen? Bär den med dig! Nordiska museet har tagit fram en exklusiv doft inspirerad av det Franska damskrädderiets parfymerade salonger. En dov blommig unisex-parfym med doft av viol och couture. Finns att köpa i museets shop!