https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/vrak.png

Dyk ned bland Östersjöns dolda skatter

Gör dig redo för en helt ny och minst sagt annorlunda museiupplevelse. Nu har stans nyaste museum Vrak öppnat och välkomnar besökare ned till de unika världsarvet som är utspritt på Östersjöns botten. Welma har såklart varit på plats!

Publicerat i september 2021

Vid Djurgårdsstrand på Djurgården har Båthall 2 blivit museum – och inte vilket museum som helst utan Vrak – museum of wrecks, som låter besökarna upptäcka de historiska skatter som annars är oåtkomliga för allmänheten. På Östersjöns botten ligger tusentals skeppsvrak begravda och ingenstans i världen är vraken så väl bevarade som just där. Den låga salt- och syrehalten samt avsaknaden av skeppsmask i vattnet gör att skepp och lämningar som är daterade så långt tillbaka som stenåldern fortfarande finns bevarade.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/VRAK2.jpg
Vrak är museet som aldrig slutar leta. Det uppskattas att det finns upp emot 100 000 vrak och lämningar på Östersjöns botten.

Hela Vrak-upplevelsen inleds med att vi stegar in i en sorts stämningsportal där vi möts av Östersjön i egen hög person. Genom en suggestiv filmupplevelse får vi som besökare höra Östersjöns egen röst berätta en historia som spänner över krig, konflikter, gränser, handel och kontakt. Vi leds in i nästa del och kliver rakt på en projektion i skala 1:1 av vraket efter skeppet Resande man, förlist i november 1660 utanför landsort.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/VRAK3.jpg
På en matta i en av utställningssalarna ses vraket efter skeppet Resande man i skala 1:1. Tips! Mattan ges en fascinerande 3D-effekt genom kameran på en smartphone.

Vrak har valt att fokusera på ett mindre antal utvalda vrak som alla är viktiga pusselbitar i Östersjöns spännande historia. På Vraks övervåning, i utställningen Vårt delade hav, ges en närmare insyn på var och ett av de utvalda vraken och eran i vilken de förliste/försvann, en tidslinje som spänner över 7 000 år. Här inleds historien vid den numera vattentäckta, 7000 år gamla, fornlämningen Tybrind Vig och avslutas med den ödesdigra kvällen 1994 då M/S Estonia förliste. 

Psst! På sommarhalvåret har Vraks uteservering en av stans bästa kvällssollägen /Welma

Vrak är ett helt nytt museikoncept med fokus på hållbarhet. I utformandet av lokalerna har mycket av den ursprungliga båthallens originalinredning bevarats, även fasaden som är kulturmärkt är intakt. Hållbarhetsfokuset märks inte minst i själva utställningssalarna.  De få museiföremål som är utställda i fysisk form är inlånade från museets samarbetsparters, exempelvis Sjöhistoriska museet och Vasamuseet. Vrak visar på att det går att berätta en historia trots att vraken låts ligga kvar på botten. Här får besökaren i stället utforska och upptäcka de digitalt ”bärgade” vraken genom filmer och ny teknik i form av hologram, 3D-modeller och interaktiva stationer.

I museets avslutande del, Uppdragetbelyses det marinarkeologiska arbete som ligger bakom all den dokumentation som du just fått ta del av runt om i museet. Här får du som besökare själv testa på att vara marinarkeolog. Med VR-glasögon dyker du ned i djupet och söker efter vrakdelar, tar träprover som du sedan analyserar tillbaka i labbet. Ett kul spel som verkligen ger en intressant insikt i en marinarkeologs minst sagt rafflande detektivvardag. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/CRAK4.jpg
Vrak har låtit vraken ligga kvar på botten och har istället bärgat dem digitalt i form av hologram och 3D-modeller.

Welma är minst sagt hänförda över Vraks unika förmåga att både berätta och tillgängliggöra de skatter som så länge varit okända och i vissa fall helt bortglömda. Gör dig redo för en helt annorlunda museiupplevelse och stega dit ögona bums!

After Vrak

I entrén till Vrak ligger museets mysiga servering Mackverket. Smält utställningen med en lyxig macka, eller varför inte ett riktigt gott glas vin? Det finns sittplatser både ute och inne – avnjut din after-Vrak med en fantastisk utsikt över Söders höjder, båtarna och vattnet. Med årskortet får du dessutom 10% i både caféet och butiken.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/06/mackverket-liggande-scaled.jpeg
Missa inte läckerheterna på Mackverket, Vraks café och bar. Foto: Lovisa Brämming