Mer läsning
Publicerat 18 Juni 2021 10:44
Lady Barclay bjuder in till fotosalong och en dos pictoralism!. Welma

Lady Barclay bjuder in till fotosalong och en dos pictoralism!

Fotokonst och fotoutställningar är ju en självklar publikdragare idag, men visste du att konstnärligt foto var minst lika hett vid förra sekelskiftet? I Moderna museets nya utställning I lady Barclays salong – konst och fotografi runt 1900 visas fotografier från en tid då pictorialismen utvecklades. 

Om pictorialism

Pictoralismen var en stil inom fotografin med influenser från bland annat impressionismen och symbolismen där fotot känns igen på sin suddighet och färgskalor som brunt, blått och rött. Pictoralisterna hämtade även inspiration av samtida måleri och måleriet i sin tur från fotografin. I Lady Barclays salong har Moderna Museet i samarbete med Nationalmuseum tagit fram uppemot 300 verk som representerar de främsta inom fotokonsten och måleriet i Sverige omkring 1900 – en enormt betydelsefull tid för konsten och kulturen i Sverige.

I utställningen ser vi fotografier av bland andra Henry B. Goodwin (förgrundsfiguren inom pictoralismen i Sverige och den som porträtterat Lady Barclay), John Hertzberg Julia Margaret Cameron och Nicola Perscheid samt måleri av Eugène Jansson, Anna Boberg, August Strindberg och Gustav Fjæstad med flera. Läs mer om några av de medverkande konstnärerna här!Tv: Henry B. Goodwin, Lady Barclay, 1921
Th: Uno Falkengren, Nöd, 1917.

Vem var Lady Barclay, egentligen?

Lady Sarita Enriqueta Barclay var gift med en diplomat stationerad i Stockholm, och blev under de fem år hon bodde här en välkänd profil i staden, då hon agerade värdinna för flera betydelsefulla kulturtillställningar. Så passa nu på att följa med in i Lady Barclays salong och se fotografier från Moderna museets digra arkiv tillsammans med en samling målningar från Nationalmuseum i en fin kombination. Utställningen hittar du på Moderna museets nedre plan och den pågår 19/6 2021 – 9/1 2022.

Missa inte – att spana in queera fotografierna av Uno Falkengren och det fina fotografiet signerat Lisa Roberg, en av de ytterst få kvinnor som fick ta plats på konstfotoscenen vid förra sekelskiftet.

Läs mer om utställningen och köp biljett här!