Mer läsning
Publicerat 21 Juni 2021 14:48

Sju anledningar att göra en heldagsutflykt till Drottningholm

Visste du att vi har ett världsarv runt knuten? Strax utanför stan, på Lovön i Mälaren, ligger Drottningholm. Med två kungliga slott, en unik slottspark och en historisk slottsteater är hela området en resa rakt in i 1700-talet. En perfekt heldagsutflykt i sommar – bara en båtresa bort!

Hela den här artikeln är ett samarbete med Kungliga Hovstaterna, Drottningholms Slottsteater och Strömma Kanalbolaget.

1. DROTTNINGHOLMS SLOTT – VÅRT BÄST BEVARADE KUNGLIGA 1700-TALSSLOTT

Gör ett besök på Drottningholms slott och upplev en historisk miljö av internationellt högsta klass. Slottet byggdes efter franska förebilder av arkitekt Nicodemus Tessin den äldre på uppdrag av drottning Hedvig Eleonora. Genom tiderna har slottet förändrats och kungligheterna som bott i slottet har satt sin prägel på inredningen efter växlande stil- och modeströmningar.


Efter en förödande brand fick arkitekten Nicodemus Tessin den äldre riksänkedrottningens uppdrag att uppföra en ståndsmässig slottsbyggnad, och år 1662 började så det nuvarande slottet att uppföras. Foto: Rapahel Stecksén

Nicodemus Tessin den äldre skapade en rad interiörer som räknas till de främsta i landet från den tidiga barocken. Dit hör trapphuset, Ehrenstrahlsalongen och inte minst Hedvig Eleonoras Paradsängkammare. Hedvig Eleonora, Lovisa Ulrika och kung Gustav III har givit starka bidrag till inredningen av representationsvåningen.


Drottning Hedvig Eleonora byggde Drottningholms slott under stormaktstiden och prakt var ett sätt att befästa makten. Till de praktfullaste rummen hör paradsängkammaren. Foto: Kungliga Hovstaten.


Lovisa Ulrikas tid på Drottningholm kom att bli en kulturell guldålder. Slottet försågs med interiörer i franskinspirerad rokoko. Lovisa Ulrikas bibliotek är ett exempel på hur Lovisa Ulrika använde sina resurser till att främja kultur och vetenskap. Foto: Kungliga Hovstaterna

Ditt besök på Drottningholms slott

På Drottningholms slott vandrar du i slottets salar på egen hand. Vägledning finns att köpa på plats i slottets kassa och i butiken Kungliga slottsboden. Du kan också ladda ner Kungliga slottens app som guidar dig genom slottets salar. Appen är gratis att ladda ner. Läs mer här!

2. DROTTNINGHOLMS SLOTTSTEATER – EN UNIK HISTORISK TEATER 

Teatern uppfördes 1766 för drottning Lovisa Ulrika. Den på utsidan enkla byggnaden gömmer en lekfull interiör. I salongen finns målade marmoreringar, konsoler i papier maché och pilastrar av gips. Det finns ett trettiotal scenbilder bevarade, en kulissvärld anpassad till 1700-talets repertoar.

Teatern visas av guide varje dag, flera gånger om dagen, under sommaren. En visning tar dig tillbaka i tiden och berättar om scenmaskineriets finesser och teaterlivets hemligheter. 


Teatern håller även olika temavisningar som spänner över flera områden men som alltid bottnar i idéer, personer eller händelser med anknytning till teatern.


I augusti spelas G F Händels barockopera Agrippina på Slottsteatern. En storslagen barockopera med full orkester, internationella solister, magiska scenväxlingar och vackra kostymer. Handlingen är hämtad från den romerska historien och kretsar kring den makthungriga kejsarinnan Agrippina. Svenska mezzosopranen Ann Hallenberg sjunger titelrollen i denna ironiska komedi om makt och erotik.
 

"Publiken kommer att få med sig en bild av en omvänd könsmaktsordning. Det finns redan i verket och vi förstärker det så att det blir tydligt och roligt."

–  Staffan Valdemar Holm, regissör


Missa inte heller konserten i Dopo notte där mezzosopranen Ann Hallenberg dyker upp igen på den anrika scenen. Men denna gång är bjuder hon på sina egna barockfavoriter. Konserter ges den 28 augusti och inleds med en introduktion i Déjeunersalongen och avslutas på samma ställe med Post concert talk med Ann Hallenberg samt dirigenten Stefano Montanari.

Följ med på en nördig visning!

Teatern håller även olika temavisningar som spänner över flera områden men som alltid bottnar i idéer, personer eller händelser med anknytning till teatern. Här är stället för dig som vill fördjupa dig i 1700-talstapeter, ockultism eller Gustav III och hans mamma Lovisa Ulrika. Eller kanske visningen Modescenen Drottningholm om 1700-talets modevärld, teaterkostymer, överflödsförordningar och jämlikhet. 


Under scenen på Drottningholms slottsteater ryms ett genialt maskineri, helt i trä, som än idag drivs för hand. Gångspel, valsar, trummor, block, rep och motvikter får det stora maskineriet att arbeta.


Ny för i år är utomhusvisningen Teatern sedd från parken, som berättar om byggandet av teaterhuset (med hjälp av bönder från Lovön), från grundstenarna till plåten på taket. Uppdraget gick till Carl Fredrik Adelcrantz som var arkitekten på modet. Han hade stora drömmar för det nya teaterhuset, men fick anpassa sig till den kungliga plånboken. 


Teatern ligger vackert belägen i Engelska parken, där Gustav III arrangerade riddarspel då de begav sig.

Förköp dina biljetter till de dagliga visningarna, temavisningarna samt föreställningarna här. 

3. DROTTNINGHOLMS SLOTTSPARK – FRÅN STRIKT BAROCKTRÄDGÅRD TILL LUMMIG ENGELSK PARK

På din promenad genom Drottningholms slottspark vandrar du genom historiska stilideal. Du förflyttar dig enkelt mellan en strikt formträdgård planerad i slutet av 1600-talet, till en friare engelsk park påbörjad ungefär 100 år senare och däremellan intimare boské-kvarter från 1760-talet vid Kina slott.


Den engelska parken är med sina dammar och kanaler, vackra broar, stora gräsmattor, alléer och träddungar en perfekt plats för en kort eller lång vilopaus. Runt hela parken slingrar sig promenadvägar som sträcker sig mellan de båda slotten. Foto: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se

Appen Kungliga Promenader

Appen Kungliga Promenader på Drottningholm tar dig med på en naturskön promenad genom slottsparkens historia. Upptäck världsarvet på ett nytt sätt med appen som är gratis att ladda ned. 


Foto: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se

4. KINA SLOTT – ETT LUSTSLOTT I FÖDELSEDAGSPRESENT!

En julikväll 1753 överraskades drottning Lovisa Ulrika med en fantastisk födelsedagspresent. I bortre delen av Drottningholms slottspark hade kung Adolf Fredrik i all hemlighet låtit uppföra ett lustslott i kinesisk stil.


I Kina slott vandrar du runt på egen hand, men vill du fördjupa dina kunskaper om slottet finns audioguider tillgängliga för smart phone. Foto: Raphael Stecksén/Kungligaslotten.se

”Han förde mig vid sidan om lustträdgården och jag blev överraskad att där plötsligt stå inför ett verkligt feeri, ty kungen hade låtit uppföra ett kinesiskt slott, som är det vackraste man kan se.”

– Drottning Lovisa Ulrika

Vid den här tiden var allt kinesiskt högsta mode och de ostindiska handelskompanierna förde in mängder av te, kryddor, siden, porslin och exklusiva konstföremål till Europa. Kina framstod som ett exotiskt sagoland och Kina slott är fantasin om det kinesiska.


Inuti slottet samsas kinesiskt inspirerade svenska möbler i rokoko med importerade kinesiska föremål. Flera av rummen har fortfarande kvar sina ursprungliga väggbeklädnader av kinesiskt siden och papper. Foto: Alexis Daflos/Kungligaslotten.se


På Kina slott finns lackskärmar, glasmålningar, porslin och andra prydnadsföremål, många troligen importerade av svenska Ostindiska Kompaniet. Men här finns också ännu äldre kinesiska föremål, vissa är från Hedvig Eleonoras och drottning Kristinas tid, då porslin var ofattbart dyrbart. Foto: Lisa Raihle-Rehbäck/Kungligaslotten.se

Ditt besök på Kina slott

I Kina slott vandrar du runt på egen hand, men vill du fördjupa dina kunskaper om slottet finns audioguider tillgängliga för smart phone. Läs mer om Kina slott här!

KONSTFACK HÄLSAR PÅ!

I sommar gästar Konstfack Kina slott med utställningen Någon annan stans – Materiella tolkningar av Kina slott. Här visar nio konsthantverkare/konstnärer sina verk, med utgångspunkt från slottet och dess interiörer. Utställningen är resultatet av ett årslångt samarbete mellan Kungliga Hovstaterna och kursen Research Lab Craft på Konstfack. 


Konstnärerna som deltagit i Research Lab Craft-kursen har Kina slott och dess interiörer som utgångspunkt i sitt konstnärliga arbete. Foto: Ceilia Levy, Konstfack

Läs mer om utställningen här!

5. KINA SLOTTSKAFÉ – FIKA I DET GRÖNA


I Drottningholms slottspark, alldeles i närheten av Kina slott ligger Kina slottskafé. Här serveras bland annat utsökta våfflor. 

Efter promenaden genom Drottningholms slottspark kan du koppla av i Kina slottskafé. Förutom det som hör kaféer till, serveras även våfflor – både klassiskt söta våfflor och matvåfflor. Läs mer om Kina slottskafé här.


Foto: Kungl. Hovstaten.

6. KUNGLIG SHOPPING

KUNGLIGA SLOTTSBODEN

Vid Drottningholms slott ligger Kungliga Slottsboden, som erbjuder ett brett sortiment i alla prisklasser, bland annat böcker, inredningsartiklar och smycken. Även delikatesser som te, kaffe och konfektyr i vackra förpackningar finns i butiken. De allra flesta produkterna är direkt inspirerade av de Kungliga samlingarna. I Kungliga slottsboden hittar du också biljettförsäljning och information om besöksmålet Drottningholm.


I Kungliga Slottsboden är det mesta i utbudet direkt inspirerat av de Kungliga samlingarna.


Även i Kina slottskafé säljs ett urval av delikatesser från Kungliga Slottsboden – marmelader, honung, sylt, kaffe, te och konfektyr. 

Teaterboden

I Teaterboden intill Drottningholms slottsteater finns massor av presenter och souvenirer för alla åldrar och prisklasser med anknytning till teatern, kungligheter och parken. Vad sägs om operaföreställningar från teatern på cd och dvd, böcker om allt från hovlivet på 1700-talet till operans historia och unika produkter med mönster och motiv från teatern.

Här hittar du också elegant konsthantverk, bedårande tvålar, oemotståndliga servetter och teatrala smycken. Barnhörnan är fylld av leksaker och utklädningskläder som andas teater, kungligt och 1700-tal.

7. TA DEN VACKRASTE VÄGEN TILL DROTTNINGHOLM! 


 

För att förgylla utflykten så känns skärgårdsbåtarna M/S Angantyr eller M/S Prins Carl Philip som det trevligaste färdmedlet till Drottningholm. Ni hoppar på båten vid Klara Mälarstrand och turen tar endast en timme. Det finns både kafé och restaurang ombord. En bra idé kan vara att boka bord i restaurangen på väg hem – en perfekt avlutning på dagen. Det går naturligtvis bra att luncha även på ditvägen! I restaurangen serveras, förutom den vackra utsikten över Mälaren, mat och dryck baserat på säsongens råvaror, hållbarhet och traditionellt mathantverk. Läs mer om Strömmas olika båtturer här.

Vad är ett världsarv?

Unesco’s Världsarvskonvention som antogs 1972 är en överenskommelse kring hur kultur- och naturarv runtom i världen ska skyddas. Världsarvslistan omfattar över 1 000 objekt i drygt 160 länder. I Sverige finns idag 15 världsarv, där Drottningholms slottsområde blev Sveriges första världsarv 1991.
Källa: Föreningen Världsarv i Sverige

Hela den här artikeln är ett samarbete tillsammans med Kungliga Hovstaterna, Drottningholms Slottsteater och Strömma Kanalbolaget.