https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/06/the-fairy-queen-drottningholms-slottsteater.jpeg

Storslagen semi-opera baserad på en älskad Shakespeare-klassiker

Sommarens stora operasatsning på Drottningholms slottsteater är Henry Purcells The Fairy Queen från 1682. Föreställningen som är baserad på Shakespeares En Midsommarnattsdröm kombinerar sångsolister, kör, orkester och talad dialog. Gör dig redo för en scenupplevelse fylld av kärlek, svek, besatthet och magi. Spelas 5-19 augusti 2023.

Henry Purcells verk The Fairy Queen var, i likhet med Drottningholms slottsteater, i princip bortglömt under många hundra år. Partituret försvann nämligen efter Purcells död 1695 och noterna fanns inte tillgängliga förrän 1901 när de dök upp på The Royal Academy of Music i London. Idag har flera av verkets arior, som The Plaint och Thrice Happy Lovers fått egna liv på konsertrepertoaren.

Drottningholms slottsteater har gett iscensättningsuppdraget till Josette Bushell-Mingo. Bushell-Mingo är idag rektor för Royal Central School of Speech and Drama i London och har tidigare varit konstnärlig ledare för Riksteaterns Tyst Teater och skådespelare vid Royal Shakespeare Company.

Opera är som ingen annan konstform och publiken kommer att kastas in i en labyrint av hemliga identiteter, makt och magiska illusioner.

Josette Bushell-Mingo, regissör

Drottningholms slottsteaters uppsättning av The Fairy Queen utspelar sig i en överdådig tid med sällan visade scenbilder ur teaterns rika dekorskatt och med en fantastisk kostymprakt. Formatet, semi-opera, var ett mycket populärt format kring sekelskiftet 16-1700 i England. Föreställningen som har premiär 5 augusti 2023 framförs på engelska och textas till svenska.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/06/Josette-Bushell-Mingo_foto-Jessica-Gow-TT-scaled.jpg
Skådespelaren och regissören Josette Bushell-Mingo, som fått i uppdrag att iscensätta Drottningholms slottsteaters uppsättning av The Fairy Queen, stod bland annat bakom den internationellt hyllade produktionen Nina: A story about Me and Nina Simone på Riksteatern.

Tre strålande innan-operan-tips