Mer läsning
Publicerat 14 Juni 2021 10:47

Kulturutflykt med båt

Ingen kan påstå att Stockholm, med närheten till vattnet, inte är gudomligt vackert. Men varför bara se på det när vi också kan nyttja det fullt ut? Ta tillfället i sommar, att kombinera en härlig kulturutflykt med en båtutflykt och gör en heldag av det. Welma tipsar om fyra utflykter som du inte bör missa. 

Text: Redaktionen

Konsturunda till Artipelag

Följ med på en naturskön båtfärd ut till Artipelag ombord Strömma Kanalbolagets sekelskiftesfartyg M/S Gustafsberg VII. Resan går genom Skurusundet och Baggensstäkets smala passager. 

Väl ute på Artipelag möts ni av samtida konst som sprängts in i denna otroligt vackra skärgårdsmiljö. Just nu är Rolf Hanson, en av det svenska konstlivets mest betydande konstnärer i sin generation, aktuell med sin mest omfattande utställning Rolf Hanson – Retroactive. Kombinera dessa maffiga konstverk med en skulpturvandring i naturen och njut av god mat till utsikten av Baggensfjärden. 

Läs mer om Artipelag här
Boka båtbiljett här


Kulturdag på Drottningholm

Ta en båttur med vackra fartyg från förra sekelskiftet genom natursköna Mälaren till världsarvet Drottningholm på Ekerö. Drottningholm är det bäst bevarande slottet uppfört på 1600-talet. Kungafamiljen flyttade hit 1981 och det är fortfarande Kungaparets permanenta bostad. Drottningholms slottsområde som anlades efter franska förebilder på 1600- och 1700-talet blev upptagen på Unescos världsarvslista 1991 och i den vackra slottsparken kan man förutom slottet, även besöka slottsteatern, Götiska tornet och Kina Slott eller ta en promenad genom de många vackra trädgårdarna.

Läs mer om Drottningholms slott här
Läs mer om Drottningholms slottsteater här
Boka båtbiljett här


Mälarkryssning till Gripsholms slott

Ta en ångbåtstur och upplev vackra Mälaren på väg till välkända Gripsholms slott i Mariefred. Gripsholms slott är ett kungligt slott från vasatiden och här kan du bland annat besöka Hertig Karls kammare som står oförändrad sedan 1500-talet. Du hittar också Gustav III:s teater och Svenska statens porträttsamling med porträtt av betydande svenskar sedan Gustav Vasas tid ända tills idag - varje år utökas samlingen med ett nytt hedersporträtt. På Gripsholm kan du också flanera på den romantiska Slottsholmen vid Gripsholmsviken eller möter de kungliga hjortarna i naturreservatet Gripsholms hjorthage.

Läs mer om Gripsholms slott här
Boka båtbiljetter här


Historisk båttur till Skoklosters slott

Följ med på en minnesvärd båtresa till Skoklosters slott genom Mälaren och den historiska rutten Mälarens Kungsled. Skoklosters slott är det största privatpalats som byggts i Sverige och en enastående byggnad. Arkitekturen, de intakta interiörerna och de utsökta föremålen gör slottet till ett av Europas främsta barockslott. Gården är känd sedan 1100-talet, men det nuvarande slottet uppfördes 1654–1676 av greve och fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel under den svenska stormaktstidens mest blomstrande period. I slottet hittar du unika målerier, barockmöbler och fantastiska konsthantverk, bland annat en glaskrona från 1672 som angripits av glassjuka.

Läs mer om Skoklosters slott här
Boka båtbiljett här