Kulturdag i Gustavsberg

Strax öster om Stockholm ligger Gustavsberg, tätorten på Värmdö. För många är det bara förknippat med badkar, porslin och något man passerar på vägen ut till skärgården, men är du kulturintresserad så har vi en riktig sommarkaramell som vi vill tipsa om. Gör en kulturutflykt delux och ta del av alla härligheter som den här lilla biten av Värmdö har att erbjuda med start vid kajplats 8 på Nybrokajen.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/gustafsberg.jpg

M/S Gustafsberg VII

Under maj-september trafikerar Strömma kanalbolag sträckan Stockholm-Artipelag (och även vidare in till Gustavsberg) med det vackra fartyget M/S Gustafsberg VII. Det pampiga fartyget, från 1912, beställdes av Gustavsbergs Porslinsfabrik och är speciellt konstruerad för att klara de smala passagerna genom Baggensstäket mellan Stockholm och Gustavsberg. Just denna sträcka – genom Skurusundet och Baggenstäkets smala passager – får nu njuta av på vägen ut till Hålludden där Artipelag ligger. Under högsäsong 1 juli-29 augusti finns det en guide ombord som berättar om händelser ur vår skärgårds historia. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/Artiepelag-kollage.png

Artipelag

Artipelag bjuder på en magnifik upplevelse i mötet mellan konst och natur. I sommar fyller Artipelag tio år och i samband med det presenterar de sin största satsning någonsin – utställningen Essence-Eksistence med den tyske konstnären Anselm Kiefer (f. 1945). Kiefer är en av samtidens främsta konstnärer men trots det har hans verk aldrig visats i någon större omfattning i Sverige. 

Bara byggnaden Artipelag är värd ett besök och missa inte deras café och restaurang med en maffig utsikt över Baggensfjärden. 

Vi vill också särskilt tipsa om utomhusutställningen Skulptur i Natur där ni upplever samtida konst i möte med naturen genom en promenadslinga runt hela området.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/tjustviksrundan.png

Promenera till Gustavsberg (ca 5 km)

Artipelags utomhusutställning avslutas nere vid Hålluddsvägen och här är det dags för oss att vika av. Följ Hålluddsvägen tillbaka mot Gustavsberg och sväng av på Tjustviksrundan. Gå en trevlig promenad, på fina vägar, längs vattnet hela vägen tillbaka till Gustavsbergs porslinskvarter. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/gustavsbergsporslinsmuseum.png

Gustavsbergs Porslinsmuseum

I hjärtat av Gustavsberg hittar ni Porslinsmuseet där du kan njuta av Gustavsbergs porslinshistoria. I samlingarna hittar ni allt från klassiskt bruksporslin till toalettstolar och prakturnor. I sommar kan ni även se den nya utställningen AfterGlow – nytt nordiskt porslin.

I och runt hamnen i Gustavsberg hittar ni flera restauranger och caféer. Här hittar ni även porslinsfabrikens fabriksbutik, Vattenhjulet samt mycket annat.

När fötterna värker och det surrar i huvudet av intryck går bussar in till Slussen. Närmaste busshållplatsen från hamnen är Vattenhjulet.

Plocka russin ur kakan eller ät hela tårtan! Njut av en härlig kulturdag i Gustavsberg. Glad sommar!