I Welmas vecka får du veckans roligheter serverat på ett silverfat varje måndag. Här hittar du stans premiärer, konserter och utställningar! Det blir fin- och fulkultur i en salig blandning och det är förstås du som avgör vad som är vad!

Hälsningar Welma – din guide till Stockholms kulturliv

DEN HÄR VECKAN TIPSAR VI OM:

CHARMKURS FRÅN 1700-TALET. Welma

CHARMKURS FRÅN 1700-TALET

Torsdag 21 november! Den svenska greven Axel von Fersen fick den franska drottningen på fall – men hur? Det och mycket mer får du veta om du besöker Axel von Fersens charmkurs med experten Caroline Donath. Lika mycket show som kurs, och oerhört rolig

JAPANSK TECEREMONI. Welma

JAPANSK TECEREMONI

Söndag 24 november! Ett av klädvärldens mest intressanta och tongivande plagg – kimonon – har en alldeles speciell funktion under japanska teceremonier. Välkommen på en föreläsning om just detta, som avslutas med grönt te och kakor på Etnografiska mu

HÖSTKONSERT HOS PRINS EUGEN. Welma

HÖSTKONSERT HOS PRINS EUGEN

Onsdag 20 november! På det vackra konstmuseet Prins Eugens Waldemarsudde arrangeras en klassisk höstkonsert med en trio musiker som tillsammans framför musik av Dmitrij Sjostakovitj och Antonin Dvořák.

SISTA CHANSEN PÅ FÄRGFABRIKEN. Welma

SISTA CHANSEN PÅ FÄRGFABRIKEN

Den mångsidiga utställningen Något att minnas, av konstnären och stopmotion-animatören Niki Lindroth von Bahr, kör sin sista vecka på Färgfabriken.

MÄRTA MÅÅS PÅ SVEN-HARRYS. Welma

MÄRTA MÅÅS PÅ SVEN-HARRYS

I konstsamlingen på Sven-Harrys konstmuseum finns ett personligt urval av nordisk konst, bland annat från textilkonstnären Märta Måås-Fjetterström. Under november arrangeras särskilda temavisningar om just Märta.

DÖDSDANSEN PÅ MAXIM. Welma

DÖDSDANSEN PÅ MAXIM

Missa inte publiksuccén Dödsdansen på Maximteatern, med Mikael Persbrandt, Lena Endre och Thomas Hanzon i ensemblen.

TE MED SYSTRARNA BRONTË. Welma

TE MED SYSTRARNA BRONTË

Torsdag 21 november! Gribbylunds bibliotek i Täby bjuder in till afternoon tea med tema systrarna Brontë. Oavsett om du kan exakt precis allt om författarsystrarna, eller om du aldrig hört talats om dem, är du välkommen.

150-ÅRIG NOBELVINNARE. Welma

150-ÅRIG NOBELVINNARE

Strax utanför Djurgården finns en gasdriven fyr, som upphovsmannen Gustaf Dahlén vann Nobelpriset i fysik för 1912. På onsdag kommer författaren Anders Johnson kommer till Myntkabinettet och Historiska museet för att berätta mer om Dahlén.

FEMINISTISK MARKNAD PÅ NALEN. Welma

FEMINISTISK MARKNAD PÅ NALEN

Söndag 24 november! På Feministisk marknad säljs konst, design, smycken och en hel del annat – allt skapat av begåvade kvinnliga kreatörer. Denna gång sker marknaden på Nalen, och har ett lite extra fokus på litteratur. Öppet för alla och med fri ent

GUIDAD VISNING I STADSHUSET. Welma

GUIDAD VISNING I STADSHUSET

Stadshuset är Stockholms kanske mest ikoniska byggnad som inrymmer politik, arkitektur och Nobel – och passar perfekt att uppleva inifrån en regnig vinterdag! Ta en guidad visning och lär dig allt om den vackra byggnaden.

GILGAMESH PÅ MOMENT:TEATERN. Welma

GILGAMESH PÅ MOMENT:TEATERN

Premiär 23 november! Gilgamesh är världens första nedtecknade berättelse som i väldigt grova drag handlar om universums lyxigaste maskföda. Nu sätts detta epos upp på Moment i Gubbängen – med nyskriven musik!

FÄRGSTARK KONST I SOLNA. Welma

FÄRGSTARK KONST I SOLNA

Färgstarka oljemålningar med motiv från vardagens upplevelser och intryck – nu är det sista chansen att spana in Gosia Ornowska och hennes utställning i Solna Konsthall.

FILMVISNING OCH SNÖDANS. Welma

FILMVISNING OCH SNÖDANS

21 & 22 november! Snöflingorna bjuder upp till dans – kör en helkväll på Dansmuseet med snö som tema! Först en filmvisning med jiuta-mai, japansk 1800-talsdans, sedan en dansuppvisning i butoh – nutida japansk dansform.

EN KRYDDAD JUL. Welma

EN KRYDDAD JUL

Julen närmar sig med stormsteg, och på Spritmuseum kan du uppleva julens kryddor, drycker och rätter. Den nya utställningen En kryddad jul bjuder på en minst sagt sinnlig vandring.