Opera

Teater

Tidens Larm

29 sep 2023–23 maj

Folkoperan

Musikteater om hitmakaren i diktaturens skugga. Skådespelaren Johan Ulveson gör rollen som tonsättaren Dmitrij Sjostakovitj i en musikteateruppsättning som bygger på Julian Barnes roman.

Sovjettidens mest uppburne kompositör har hamnat i kylan efter att ha skrivit en opera som Stalin uppfattar som antisovjetisk. Ett aktuellt människoöde om att välja mellan överlevnad och konstnärlig frihet i ett totalitärt samhälle varvas med Sjostakovitj fantastiska musik. För regin står Folkoperans konstnärliga chef Tobias Theorell.
Tidens Larm är Joakim Stens dramatisering av Julian Barnes roman med samma namn. På Folkoperan framförs den som musikteater med skådespelaren Johan Ulvesson, operasångerskan Lovisa Huledal, pianisten Dmitry Tyapkin och Folkoperans orkester.

Det är ett ömsint och oförsonligt porträtt av en människa som i kampen mellan överlevnad och den konstnärliga friheten tvingas leva i en surrealistisk limbo. Från att ena dagen vara uppburen och hyllad av Partiet till att nästa dag vara en persona non grata som fruktar för sitt och sina närmastes liv.

Sjostakovitj ansågs vara en av de stora mästarna men är också en av de mest omdebatterade. Var han en kompositör som spelade med för att överleva eller blev han till en marionett som tonsatte drömmen om storryssland? Med en värld där diktaturerna blir fler och att tankar om att kulturen som nationens tjänare blir allt vanligare även i demokratier, är historien åter högaktuell.

När

29 september – 25 november. Förlängt till 23 maj!

Pris

ordinarie pris 265–700 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Folkoperan ligger på Hornsgatan 72 på Södermalm, nära Mariatorget och på gångavstånd från Slussen och Södra station.

Med tunnelbana:
Mariatorget, uppgång Torkel Knutssongatan

Med buss:
Buss 4, hållplats Hornsgatan/Rosenlundsgatan
Buss 55, 57 och 66, hållplats Krukmakargatan

Med pendeltåg:
Södra station, gå 700 meter

Spana in Welmas olika guider

Annonser: