Opera

Teater

Herr Arnes penningar

18 sep–24 nov

Folkoperan

Selma Lagerlöfs berättelse Herr Arnes penningar, om en ung flickas kärlek och en silverskatt med en förbannelse över sig, utspelar sig i ett isbelagt Marstrand. Med Sara Bergmark Elfgrens libretto och Peter Nordahls musik blir den en gotisk opera om innerligt systerskap, en farlig första kärlek, hämnd, skuld och ond bråd död. 

Den unga Elsalill förlorar allt över en natt då hennes älskade fostersyster mördas brutalt. Ensam i världen möter hon kärleken för första gången. Hon faller handlöst för den skotske ädlingen Sir Archie, ovetande om hans mörka förflutna. Men de brott som har begåtts måste sonas, och när de levande inte kan hjälpa de döda, måste de döda hjälpa sig själva. 

För regin står Tobias Theorell och för scenografi och kostym Magdalena Åberg. Det är andra gången som Tobias Theorell regisserar en Selma Lagerlöf-berättelse bearbetad av Sara Bergmark Elfgren. Senast var det med pjäsen Bortbytingen som gick för utsålda hus på Dramaten. Även då med magisk scenografi av Magdalena Åberg.

Sara Bergmark Elfgrens senaste verk innefattar den prisbelönta romanen Grim samt teveserien Deg, som belönades med Kristallen för Årets TV-drama 2022. Hon debuterade 2011 med Cirkeln, som hon skrev tillsammans med Mats Strandberg, och hennes romaner har sedan dess fångat såväl unga som vuxna läsare. Hon har skrivit allt från barnböcker till serieromaner och VR-spel, och skapade den stilbildande poddserien De dödas röster.

Musiken är komponerad av Peter Nordahl. Han gästar regelbundet Skandinaviens symfoniorkestrar som dirigent och kompositör. 2021 publicerades verket Sånger ur havet med Sven-Bertil Taube och Göteborgs Symfoniker. Peter Nordahl har uppmärksammats för sina symfoniska samarbeten med bland andra Ted Gärdestad, Stina Ekblad, Håkan Hellström, Miss Li, Linnea Henriksson och nu senast Tomas Ledin. För filmen Monica Z erhöll Peter Nordahl en Guldbaggenominering.

Tobias Theorell är regissör och konstnärlig chef för Folkoperan där han också regisserat Don Carlos, Ålevangeliet och nu senast Tidens larm. Under 2023 har han även regisserat En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan och senare under 2024 gör han Death and the maiden på Malmö Opera.

Henrik Schaefer är musikalisk ledare för Folkoperan där han gjort musikaliska arrangemang för och dirigerat bland annat Don Quijote, Don Carlos, Così fan tutte, Norma, Askungen och Tidens larm. Henrik är internationellt verksam som dirigent och är även lektor i orkesterdirigering på Kungliga Musikhögskolan.

Magdalena Åberg är scenograf och kostymdesigner verksam på de flesta stora scenerna i Sverige och Norden. På Folkoperan har hon tidigare gjort kostym och scenografi till Don Carlos, Norma och Don Quijote.

När

18 sep – 24 nov 2024

Pris

Ordinarie pris: 280 – 730kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Folkoperan ligger på Hornsgatan 72 på Södermalm, nära Mariatorget och på gångavstånd från Slussen och Södra station.

Med tunnelbana:
Mariatorget, uppgång Torkel Knutssongatan

Med buss:
Buss 4, hållplats Hornsgatan/Rosenlundsgatan
Buss 55, 57 och 66, hållplats Krukmakargatan

Med pendeltåg:
Södra station, gå 700 meter

Annonser: