Tillfällig utställning

Harriet Backer på Nationalmuseum

Pågår till 18 augusti

Nationalmuseum

Upptäck Harriet Backer, en pionjär som påverkat norskt konstliv i generationer. Stig in i hennes färg- och ljusskimrande värld, inspirerad av de franska impressionisterna. Genom interiörer, stilleben, porträtt och landskap möter du här en av Norges främsta konstnärer från tiden runt 1900.

Harriet Backer (1845–1932) var en av Norges, och Nordens, mest betydande konstnärer vid sekelskiftet 1900. Hon var en av de främsta koloristerna och skildrare av ljus och atmosfär i interiörer. På många sätt var hon en pionjär. I utställningen lyfts det nyskapande och innovativa i hennes konst fram tillsammans med den centrala roll i norskt konstliv som hon hade. Vad var det som gjorde att hon blev en mäktig aktör på den norska konstscenen? Varför valde en hel generation unga målare, både män och kvinnor, att bli elever och efterföljare till henne?

Under Harriet Backers femtioåriga karriär förändrades det norska samhället och kvinnors rättigheter och möjligheter till yrkesutövning radikalt. Hon utbildade sig till konstnär på en kosmopolitisk konstscen och vistades utomlands i femton år. Först i München och därefter i Paris, för att sedan återvända till sitt hemland.

I Frankrike blev impressionismen och Claude Monets måleri Backers främsta inspirationskälla. Liksom Monet var hon en mästerlig kolorist och skicklig ljusskildrare. Hon tillämpade friluftsmåleriets principer på sitt stämningsfulla och stillsamma interiörmåleri i vilket hon skildrade samspelet mellan figuren, rummet och ljusverkan. Hon utforskade konstrasten mellan ute och inne, ljusets mångbottnade kvaliteter och dess skiftningar från morgon till kväll, från vår till vinter.

Backer var en noggrann iakttagare av omvärlden och kunde på ett känsligt sätt återge den egna samtidens många rum och dess invånare. Motiven rör sig mellan det borgerliga hemmet och kvinnornas vardag, till allmogeinteriören och böndernas liv på landsbygden, till kyrkan som en plats för andliga upplevelser och ritualer samt i det egna rummet som en plats för konstnärligt skapande, musik och kreativ gemenskap.

Om utställningen
I utställningen visas ett 90-tal verk inlånade från Nasjonalmuseet i Oslo, från Kode i Bergen och från andra, både privata offentliga, långivare.

Utställningen Harriet Backer visades på Nasjonalmuseet i Oslo hösten 2023. Den visas på Nationalmuseum i Stockholm våren och sommaren 2024, på Musée d’Orsay i Paris hösten 2024 och på Kode i Bergen våren 2025. Kurator för utställningen på Nationalmuseum är Carina Rech.

Följ med in i Harriet Backers rum och upptäck en fascinerade bildvärld!

Utställningen Harriet Backer är producerad av Nasjonalmuseet, Oslo och Kode, Bergen, och organiserad i samarbete med Nationalmuseum, Stockholm och Musée d’Orsay, Paris.

Utställningen har fått stöd av Sparebankstiftelsen DNB, Bergesenstiftelsen och H. Westfal-Larsen og Hustru Anna Westfal-Larsens Almennyttige Fond, Yvonne and Bjarne Rieber, Ragnhild Willumsen Grieg, Per Grieg jr. och Grieg Foundation.

När

22 februari 2024 – 18 augusti 2024

Pris

150 kr entréavgift

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Kungsträdgården, T-centralen, Östermalmstorg
Bussar: Närmaste hållplatser Nationalmuseum, Kungsträdgården, Karl XII:s torg, Nybroplan.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: