Tillfällig utställning

Design=Memory

Pågår till 18 augusti

Nationalmuseum

Japanskt möter nordiskt i Akira Minagawas design. I en lekfull utställning tar färg och mönster i mode, konst och heminredning bokstavligen över museets salar. Lär känna en designfilosofi där minnen och upplevelser spelar avgörande roller.

”Form skapar känslor. Känslor blir minnen. Ur minnen kommer idéer, idéer återgår till form. Jag anser att form och minne är i ett kretslopp, där var och en av dem är samma energi i ett annat tillstånd.” Så beskriver Akira Minagawa den grundläggande tanken, det cirkulära flödet, som präglar utställningen Design=Memory som visas på Nationalmuseum våren och sommaren 2024.

Akira Minagawa är en av de mest framstående japanska formgivarna och grundare och chefsdesigner för mode- och textilmärket Minä perhonen. Minä betyder ”jag” på finska och perhonen betyder ”fjäril”. Det grundades 1995 och var från början ett enmansföretag men har gradvist vuxit till ett team på 200 personer. Företagets sfär av kreativa verksamheter har utvidgats från mode till heminredning och serviser och omfattar nu även alla vardagslivets aspekter. Minä perhonen har lång erfarenhet av internationella designsamarbeten, bland annat med Artek, Kvadrat och Iittala, och i Sverige med Klippan.

I utställningen utforskas Akira Minagawas och Minä perhonens designfilosofi, från de första idéerna till slutprodukterna men även bortom dem. Användarnas upplevelser och minnen av plaggen och föremålen spelar en viktig roll. Tillsammans tittar Akira Minagawa och hans team på hur design kan, och ska, göra oss lyckligare i vardagen.

I en cirkulär dialog som lyfter fram den kreativa processen visas kläder och designföremål från Minä perhonen tillsammans med Akira Minagawas originalverk. Utställningen påminner om hur de nordiska länderna och nordisk design har spelat en viktig roll för Akira Minagawa. Ett samarbete med Ingegerd Råman presenteras också för första gången för besökarna.

När

22 februari–18 augusti 2024

Pris

Ordinarie pris: 160 kr
Sista 60 minuterna innan museet stänger: 80 kr.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Kungsträdgården, T-centralen, Östermalmstorg
Bussar: Närmaste hållplatser Nationalmuseum, Kungsträdgården, Karl XII:s torg, Nybroplan.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: