Dans

Gustavia – Kungliga Baletten i historien om Sveriges okände prins

18 okt–9 nov

Kungliga Operan

Den gripande berättelsen, inspirerad av verkliga personer och händelser, kommer till liv på Kungliga Operans scen med ett stjärnspäckat konstnärligt team. För regi och libretto står filmskaparen Amir Chamdin, senast aktuell med Börje – The Journey of a Legend, en film om ishockeyspelaren Börje Salmings liv. Koreograf är Pär Isberg som tidigare skapat baletter som Ringaren i Notre Dame, Pippi Långstrump och inte minst långköraren Nötknäpparen. Kostymerna är kreerade av Selam Fessahaye, flerfaldigt prisbelönt designer vars kreationer har burits av bland annat Beyoncé och Kronprinsessan Victoria. Den välkända filmscenografen Cinzia Lo Fazio och Tobias Rylander, ljusdesigner för alltifrån Beyoncés världsturné till Loreens Eurovisionvinnare, ramar in Badins värld i dekor, ljus och projektioner. Dramaturg är David Nzinga.

Han förslavas och förs från Västindien till det svenska hovet på 1750-talet som en gåva. Han är föremål för drottningen Lovisa Ulrikas sociala experiment men också för hennes kärlek. Han inleder ett hemligt förhållande med prinsessan Sofia Albertina. Hans rival är Sveriges blivande kung, Gustav III, som också är hans älskade bror. Gustavia är den otroliga berättelsen om Gustav Badin. Ett fartfyllt drama i balettgestalt, en okänd del av Sveriges historia, en saga om makt, normer och uppror.

Premiärsamtal
Fördjupa din förståelse för verket – möt teamet bakom föreställningen och medverkande i våra populära premiärsamtal! 18 OKTOBER 2024 i Guldfoajén kl. 18.00, fri entré vid biljettinnehav.

När

Urpremiär 18 oktober
Spelas t.o.m. 9 november

Pris

Från 130 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Följande bussar stannar intill operahuset eller på bekvämt gångavstånd
53, 62, 65 Hållplats Gustav Adolfs torg
2, 55, 57, 76 Hållplats Karl XII:s torg

Tunnelbana:
Linjerna 10 och 11 går till T-station Kungsträdgården med uppgång Gustav Adolfs torg/Operan.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: