Tillfällig utställning

Fisken i skyn

Pågår till 1 september

Hallwylska museet

Konstnären Torsten Jurell ställer ut på Hallwylska museet i vår med sin keramik inspirerad av kinesisk mytologi.

I keramikstaden Jingdezhen i Kina, där merparten av föremålen i museets samling av asiatisk keramik är tillverkade skapar Torsten Jurell skulpturer som knyter an till den kinesiska mytologin. På ett egenartat sätt knyter han ihop samtiden med traditionen och det kinesiska med det svenska. Under ett års tid har han arbetat i Jingdezhen med en serie motiv av det mytologiska djuret ”Qilin”, den trebenta solkråkan och gudinnan Nüwas barn. 

”Jag såg eldklot sprängas på himlen och trebenta kråkor föll ner”
– Torsten Jurell i sitt möte med den kinesiska mytologin

Museets Kinasamling gav Jurell en ”aha-upplevelse”
Det var i Hallwylska museets samling av kinesiskt 1700-talsporslin som Torsten Jurell fick en ”aha-upplevelse” i mötet med det mytologiska djuret ”Qilin”. Djuret som Torsten hänfördes av har ett huvud som en kamel, kropp som ett rådjur, fjäll som en brax och fötter som en ko. Porslinet och den kinesiska keramiken finns att se i utställningen som visas i Kinarummet på Hallwylska museet från och med 19 april 2024.

Multimediakonstnären Torsten Jurell
Torsten Jurell är baserad i Sverige och Kina och kan beskrivas som en multimediakonstnär som genom sin konst samlar vitt skilda uttryck. Sedan 2007 verksam i Kina där han hyr ateljé och ställer ut. Sedan 2011 verksam i ”porslinstaden” Jingdezhen.

När

19 april – 1 september 2024

Pris

120 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tunnelbana: Östermalmstorg eller Kungsträdgården.
Buss: 2, 54, 56, 57, 76
Spårvagn: Linje 7.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: