Tillfällig utställning

Den tredje handen – Maurizio Cattelan & Moderna Museets samling

Pågår till 12 januari 2025

Moderna museet

Maurizio Cattelan är född 1960 i Italien och bor sedan trettio år i New York. Skärskådandet av makt- och trossystem är ett genomgående tema i hans arbete men han överlåter helst tolkningen av sina konstverk till åskådaren:

En påve drabbas av ett meteoritnedslag, stadsduvor iakttar oss från ovan, ett krympt Sixtinska kapellet låter oss se alla storslagna detaljer i ögonhöjd, en diktator blir en ynklig gestalt som möjligen söker förlåtelse, en monumental fascistisk hälsning tillintetgörs av fingrar som fattas, en man och en hund tycks dela en gemensam dröm eller död…

Utställningens titel är också öppen för tolkning. Kanske är det Maurizio Cattelan själv som är den tredje handen och som kommer in mellan institutionen Moderna Museet och samlingen för att lyfta fram olika frågor i ett kritiskt ljus: Vilken konst ska ingå i en samling? Vilken konst ska visas? Vad eller vem avgör vad som är viktig konst?

”Maurizio Cattelans konstnärskap har rötter i konceptkonsten och ställer frågor om och till vår verklighet. Som curator och grundare av konsttidskrifter har han alltid varit i ständig dialog med konsten. Hans kritiska och underfundiga blick på vår samling ger makten tillbaka till konsten. ”– Gitte Ørskou, curator och överintendent

Den tredje handen omfattar sex utställningsrum där Maurizio Cattelans konst möter verk av svenska och internationella konstnärer ur Moderna Museet samling, bland andra Eva Aeppli, Eija-Liisa Ahtila, Cecilia Edefalk, Lena Svedberg, Rosemarie Trockel och en hel redaktion genom undergroundtidningen PUSS.

För varje rum i utställningen tar konsten ett nytt grepp om makten. Positioner vrids om och maktförhållanden förskjuts: Mellan konsten och religionen, konsten och politiken, konsten och krigsmakterna, konsten och makten som ett abstrakt och subtilt fenomen. Sist men inte minst låter Maurizio Cattelan visa på tillstånd och varelser som befinner sig både längst ned i och bortom samhällets och maktens näringskedja – och ger dem en stillsam och tidlös revansch.

När

24 februari 2024 – 12 januari 2025

Pris

120-150 kr
Fri entré på fredagar

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

T-bana till Kungsträdgården
Buss 65 från Centralen mot Kastellholmsbron.
Djurgårdsfärjan från Slussen eller Djurgården (obs! Glöm inte att säga till att du vill kliva av på Skeppsholmen.

Annonser: