Gratis

Tillfällig utställning

Chronos: hälsa, tillgänglighet och närhet

Vilka kroppsnormer har format det samhälle som vi lever i? Och vad kan vi lära av den funktionsrättskamp som kräver tillgång till staden och den byggda miljön?

Utställningen kretsar kring ämnena hälsa, tillgänglighet och närhet. Många av konstverken utforskar de strukturella förhållanden i samhället som blockerar tillgången till offentliga utrymmen och institutioner för de kroppar som inte passar in i en erkänd ’norm’ – till exempel på grund av kön, funktionsvariation, etnisk tillhörighet eller sexualitet.

Genom sin arkitektoniska praktik på 1980- och 1990-talen försökte Matrix Feminist Design Co-operative – ett brittiskt arkitektkooperativ som ingår i utställningen – avslöja de antaganden om vem det offentliga rummet är till för som byggts in i de miljöer vi lever i. De hävdade att moderna arkitektoniska riktlinjer och konventioner skapades i förhållande till mäns behov, och ledde till städer som ofta var otillgängliga för kvinnor och barn; och troligtvis även andra som inte passar in i ”normen”.

För att utvidga denna tankegång berör många av konstnärerna i utställningen på vilka sätt en bristande tillgänglighet kan påverka vårt privatliv och i slutändan vara skadligt för både hälsa och välbefinnande. Konstverken belyser hur levda erfarenheter av funktionsvariation, kronisk sjukdom och andra former av utsatthet utgör en utmaning för normativa samhällsstrukturer. De visar också hur vi kan lära oss att ifrågasätta kulturella idéer om självförsörjning och produktivitet och utveckla nya idéer om omsorg, ömsesidigt beroende och förändra vårt förhållande till tid.

Medverkande konstnärer: Jessie Bullivant, Cecilia Germain, Melanie Gilligan, Goldin+Senneby, Jakob Jakobsen, Matrix Feminist Design Co-operative, Park McArthur, Olivia Plender, Ihra Lill Scharning, Vård och värde och Constantina Zavitsanos.

Curator: Olivia Plender i samarbete med Cecilia Widenheim, Tensta konsthall.

Utställningen görs med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kanadas Ambassad i Stockholm.

Bild: Matrix medgrundare Anne Thorne bär en barnvagn uppför trappan till en tunnelbana i Aldgate, östra London från ”Urban Obstacle Courses” i Making Space: Women and the Man-Made Environment (Pluto Press, 1984). Foto: Liz Millen

När

Vernissage 14 mars

Pris

Gratis inträde

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Ta tunnelbanans blåa linje mot Hjulsta (linje 10) och gå av vid stationen Tensta. Konsthallen ligger nära tunnelbanan.

Spana in Welmas olika guider

Annonser: