”The Full Monty” – en succémusikal med både djup och skratt

Den gjorde megasuccé som film i slutet av 1990-talet och vann mängder med priser. Nu sätter Intiman upp ”The Full Monty – allt eller inget” som musikal. Förbered dig på en galet rolig historia som också har ett stort djup och dessutom bjuder på en massa härlig musik.

Hej Kålle Gunnarsson! Du är regissör och producent för ”The Full Monty – allt eller inget” på Intiman. Vad kan man förvänta sig om man går och ser den här musikalen?

Du kan se fram emot en riktig helkväll där du får tre föreställningar i en enda show – det är både komedi, allvar och massor av sång och dans – allt i ett.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/12/Kalle-scaled-e1670852291670.jpg
Kålle Gunnarsson är regissör och producent för "The Full Monty – allt eller inget" på Intiman.

Tre i ett! Hur då? Berätta!

För det första är det en riktig ”ladies night” i äkta Chippendalesanda, men med lite andra typer av artister än de muskulösa dansarna i Chippendales. Här är det mer vanliga kroppar: korta, tjocka, långa, smala och plufsiga … För det andra är det en djup historia som griper tag och berör svåra ämnen som depression, arbetslöshet, kroppsuppfattning och självmord. Till sist är det en härlig musikal med massor av bra, nyskriven musik och mycket komik.

Jag gillar när det är lite dramatik, inte bara glättigt och roligt, och när jag får beröra.

Filmen gjorde ju stor succé på 90-talet, men för de som inte sett den kan du väl berätta lite kort om handlingen!

Historien utspelar sig i engelska Sheffield på 1990-talet. Stålverket lägger ner och alla som jobbar där – vilket är i princip alla män på orten – förlorar jobbet. Det handlar om deras öden och vad som händer med killarna när de blir arbetslösa. Hur de förlorar sig själva och sin stolthet när de inte kan jobba. Sex arbetslösa män bestämmer sig för att skapa en manlig stripteaseshow à la Chippendales för att tjäna lite pengar. Huvudpersonen Jerry förklarar för sina tjejkompisar att deras show kommer bli ännu bättre än Chippendales eftersom de kommer att gå ”the full monty”, det vill säga strippa hela vägen …

Vad är det som lockade dig med just The Full Monty?

Som producent och regissör letar man hela tiden efter fina historier att få berätta. Jag har jobbat med många musikaler genom åren men denna har nog det absolut roligaste materialet. Den är otroligt komisk emellanåt och samtidigt har den ett väldigt djup som få musikaler har. Jag gillar när det är lite dramatik, inte bara glättigt och roligt, och när jag får beröra. Det tycker jag att den här musikalen lever upp till.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/12/full-monty-2016-12-1.jpg
"The Full Monty – allt eller inget" sattes 2016 upp i Falkenberg, även då i regi av Kålle Gunnarsson.

Du har ju faktiskt satt upp The Full Monty tidigare. Varför ger du dig på den igen?

Det stämmer att jag satte upp den i Göteborg och Falkenberg 2016 och det blev succé, så nu kände jag att stockholmarna också måste få se den. Det är samma manus och regiidé men en helt ny scen och nya skådespelare. Så det är ändå lite annorlunda eftersom jag som regissör utgår från skådespelarna och deras energi när vi jobbar fram musikalen.

Filmen innehöll ju mycket välkänd 80-talsmusik – är det samma i musikalen?

All musik i den här föreställningen är faktiskt nyskriven men det är ändå musik i samma härliga, dansvänliga och melodiösa 80-talsstil som i filmen. Själv älskar jag 80-talsmusik och var först lite orolig när inte de gamla klassikerna skulle vara med, men jag måste säga att det nästan blir ännu bättre med den här nyskrivna musiken. Den är verkligen jättebra, trallvänlig och lätt att till sig och sjunga med i.

Detta är en föreställning för alla som tycker om musikal och komik men som även vill ha det där lilla extra djupet.

Vem tycker du ska gå på The Full Monty?

Detta är en föreställning för alla som tycker om musikal och komik men som även vill ha det där lilla extra djupet. Den passar lika bra för tjejgänget som vill ha en riktigt kul kväll tillsammans som för killpolarna som vill skratta och känna igen sig i de allmänmänskliga frågorna som tas upp. Det handlar ju om vanliga människor med vanliga vardagsproblem, men det framställs på ett väldigt roligt sätt som får en att skratta, tänka till och ibland även skämmas litegrann – haha!

The Full Monty – allt eller inget har premiär är 9 mars på Intiman. Läs mer här!