Vinn boken Utflykter i Art Nouveau

Läkaren och samlaren Göran Bratt har bidragit med ett urval av föremål till Art nouveau-utställningen på Hallwylska museet. Boken Utflykter i Art nouveau skildrar en märklig och i sitt slag enastående samling, ihopbragd Bratt under mer än 50 års tid och nu har två läsare chansen att vinna varsitt exemplar.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/05/utflykter-i-art-nouveau.jpg

Om boken

Som botaniskt intresserad fastnade Göran Bratt redan i unga år för konstglas med blommor och växter som motiv, tillkomna under de år i 1900-talets gryning då stilen art nouveau, även kallad jugend, bröt fram som en reaktion mot det viktorianska samhällets stelhet och förkonstling.

Boken är inte någon historieskrivning med djuplodande essäer, utan mer en katalog över en samling, där allt, från enkla vardagsting till rariteter, tillmäts samma värde och dokumenteras i ord och bild.
Texter om fabriker och formgivare ger bakgrund och information. Föremålen är ordnade i kapitel om glas, porslin och keramik, brons, silver och tenn samt möbler, konst och småsaker. Ett antal större ”samlingar i samlingen”, som glas av Gallé, underglasyrmålat porslin från Rörstrand och bronser av Hugo Elmqvist, utgör höjdpunkter.

Från barndomen har jag vandrat i naturen, studerat blommor och växter. Gått omkring i Bohusläns natur. När ett föremål talar till hjärtat så händer någonting i kroppen, en värme sprider sig, som när jag hittar en sällsynt blomma.

Göran Bratt har samlat med hjärtat som vägvisare. Han har inte köpt som investering eller för att imponera på omgivningen.

Vinn ett exemplar av boken Utflykter i Art nouveau

Nu har två Welma-läsare chansen att vinna varsitt exemplar av boken Utflykter i Art nouveau. Allt du behöver göra är att skicka in en motivering till varför just du ska vinna boken, tillsammans med din postadress, till tavling@welma.se. Ditt tävlingsbidrag måste skickas in senast den 18 juni.

Vinnarna kontaktas via mejl under vecka 25.