Upptäck Carl Eldhs skulpturer

Skulptören Carl Eldh (1873-1954) var under första hälften av 1900-talet, vid sidan av Christian Eriksson och Carl Milles, en av de mest anlitade skulptörerna i Sverige. Ute på stan kan du springa på hans verk lite här och var och här hittar du ett urval av offentliga skulpturer som Eldh står bakom.

Publicerad i juni 2022

Den unge Strindberg i skärgården

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/carl-eldh-strindberg-i-skargarden.jpg

Carl Eldh modellerade denna skulptur till Strindbergs 60-årsdag 1909. Den gjöts i brons och sattes upp utanför Eldhs ateljémuseum 1968. En kopia finns sedan 2002 i en park vid Gustavslundsvägen i Alvik, uppsatt av AP-fastigheter.

Adress: Lögebodavägen 10, Bellevueparken, Roslagstull

Psst! En version av Den unge Strindberg, nämligen bysten, står uppe på Mosebacke och blickar ut över staden. /Welma

August Strindberg

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/carl-eldh-august-strindberg.jpg

Under Strindbergs levnadstid skapade Eldh flera skulpturer föreställande honom som ung och framgångsrik. Efter författarens död beslutade sig Carl Eldh för att skapa ett minnesmärke över den avlidne. Fyra år senare var arbetet med gipsförlagan klar för visning. Detta verk hade fått monumentala proportioner! Strindberg framställdes som en titan i kamp mot sig själv och mot de osynliga fjättrar som hindrar honom att nå ljuset och sanningen. År 1916 ställdes verket ut på Liljevalchs konsthall och rönte stor uppskattning.

Adress: Tegnérlunden, Norrmalm

Franz Berwald

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/carl-eldh-Franz-Berwald.jpg

Berwald, som här porträtteras, var inte bara en av våra största kompositörer, han var också ortoped med ett institut i Berlin och senare under många år framgångsrik direktör för Sandö glasbruk i Ångermanland. Härtill var han nödd och tvungen eftersom ingen tjänst fanns tillgänglig för honom inom musikens område.

Adress: Berwaldhallen, Dag Hammarskjölds väg 3, Östermalm

Löpare vid målet

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/Lopare-vid-malet.jpg

Skulpturen visar ettan och tvåan i ett lopp när de går i mål. Löparen som kommer först höjer händerna till en segergest, medan den andra tätt efter lutar sig framåt för att försöka nå mållinjen som segrare. Skulpturen är placerad intill huvudentrén jämte Carl Fagerbergs skulpturer Stafettlöparna och Kulstötaren. Alla tre kom på plats till Stadions 25-års jubileum 1937. 

Adress: utanför Stadion mot Valhallavägen, Östermalm

Eldhs fontän

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/eldhs-fontan.jpg

Eldhs fontän tillkom på initiativ av Eva Bonniers donationsnämnd. Fontänen stod färdig 1921 och väckte debatt p.g.a. skulpturens ”falliska karaktär” som en del ansåg stötande och att den skulle utgöra ett trafikhinder. Skulpturen fick dock stå kvar med den mindre förändringen att det ursprungliga större brunnskaret skulpturen placerats i ersattes av ett mindre podium.

Plats: Grev Turegatan 2, Östermalm

V G Balck

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/v-g-balck.jpg

Victor Balck var initiativtagare till de olympiska spelen i Stockholm 1912 och en av den svenska idrottsrörelsens förgrundsgestalter. Bysten är skapad av Carl Eldh och fick sin plats på Stockholms stadion året efter invigningen och olympiaden.

Plats: utanför Stadion mot Valhallavägen, Östermalm

Branting-monumentet

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/Branting-monumentet.jpg

Carl Eldh har valt att i form av en relief skildra ett arbetartåg den 1 maj. Hjalmar Branting står som dominerande ledargestalt i heroiskt överdriven storlek mot en fond av fanor. Bland de anonyma skaror av arbetare som omger Branting återfinns flera andra av arbetarrörelsens pionjärer, Danielsson, Thorsson och August Palm. Den senare har också fått sin egen staty framför LO-borgen, skulpterad av Ture Johansson.

Plats: Norra Bantorget, Norrmalm

Illusion-Tragedi-Komedi

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/Illusion-tragedi-komedi.jpg

Illusion-Tragedi-Komedi skapades 1919 av Carl Eldh (1873-1954) och beställdes ursprungligen av direktören Charles Magnusson till invigningen av biografen Röda Kvarn. Tanken var att skulpturen skulle placeras i biografens foajé och stå fritt så att den kunde betraktas från alla håll. Magnusson ville att verket skulle symbolisera Filmen och stå klart i brons på bara tre veckor. Den korta uppdragstiden gjorde att projektet aldrig slutfördes men Carl Eldh arbetade vidare med sin idé. Sedan 2016 står den framför Elite Palace Hotel på S:t Eriksgatan.

Plats: Sankt Eriksgatan 115 A, Vasastan 

Texterna kommer från stockholmkonst.se där du kan hitta ännu mer offentlig konst.