Fotografiska vill skapa en konstscen åt unga fotografer

Den 28 april invigs den Malmöbaserade fotografen Ikram Abdulkadirs utställning I See Home in You. Utställningen slår också upp dörrarna till Fotografiskas nya initiativ Emerging Artists – ett initiativ som vill skapa en plattform åt unga, Sverigebaserade fotografer som är på väg framåt. Mohamed Mire är utställningsproducent för konceptet och har ägnat många timmar åt att dammsuga landet på talanger som med hjälp av sin kamera får oss att förstå hur deras vardag ser ut. 

Publicerad i april 2023

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/04/IKRAM4.jpg
©Ikram Abdulkadir

Hej Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska, berätta om det nya projekt Emerging Artist.

– Initiativet Emerging Artist är en plattform för fotografer, baserade i Sverige, som är på väg framåt med stormsteg och har ett unikt bildspråk. Vi strävar efter att bygga en blomstrande, lokal konstscen genom att lyfta nya konstnärer och att hitta en mångfald av konstnärer med unika perspektiv och stilar.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/04/Mohamed-Mire-1.jpg
Mohamed Mire, utställningsproducent på Fotografiska

Det känns som en viktig uppgift att lyfta fram nästa generations ögon och vi vet att det finns många konstnärer som inte självklart får tillgång till gallerier och museer. Vår förhoppning är därför att initiativet kan ge detta utrymme för fotograferna, här på Fotografiska, där de får dela sitt arbete med en bredare publik.

Det känns som en viktig uppgift att lyfta fram nästa generations ögon…

Hur går sökandet efter dessa talanger till?

– Jakten på talanger är en ständigt pågående process för oss, som innebär att vi alltid håller ett öga på den svenska fotoscenen. Vi håller koll på de flesta fotoeventen, utställningarna och nu är så klart också sociala medier ett bra sätt för att upptäcka nya talanger. Vi ser att det är vanligare att unga fotografer hittar till fotokonsten med hjälp av de här plattformarna.  

Det vi framför allt letar efter är fotografer som visar en stor potential och som både nutida och framtida generationer kan inspireras av.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/04/I-See-Home-In-You-©Ikram-Abdulkadir-2-e1709301950810.png
I See Home in You ©Ikram Abdulkadir

Först ut är fotografen Ikram Abdulkadirs utställning I See Home in You. Vad är det vi kan vänta oss?

– I utställningen I See Home in You visar Ikram Abdulkadir sitt unika perspektiv och bildspråk, i fotografier där hon utforskar frågor om identitet, systerskap, gemenskap och tillhörighet. Vi tror att den här utställningen kommer att vara väldigt inspirerande och visuellt stark, och tycker så klart att alla med intresse för samtida fotografi ska passa på att se den!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/04/I-See-Home-In-You-©Ikram-Abdulkadir-1-e1709301964750.png
I See Home in You ©Ikram Abdulkadir

Initiativet Emerging Artists är ett pågående program under hela 2023 och även under 2024. En utställningssal på Fotografiska kommer att vara vigd åt projektet och utställningen I See Home in You pågår till 23 juli.