https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/les-enfants-annons-instagram-1-610x610-1.png

Sommaropera på Tribunalen

Operakompaniet Kamraterna välkomnar alla hemestrare och Stockholmsbesökare att avnjuta en dramatisk sommaropera på Teater Tribunalens scen på Hornsgatan. I juni och juli spelas Les Enfants Terribles – De förskräckliga barnen, efter boken av Jean Cocteau och tonsatt av Philip Glass. Welma har tagit sig en kort pratstund med regissören!

Publicerat i juni 2022

Hej Dan Turdén, regissör av Les Enfants Terribles! Den 22 juni är det sverigepremiär på Teater Tribunalen – vad kan man som besökare vänta sig av föreställningen?

– Publiken kommer få höra Philip Glass’ meditativa och energialstrande musik i kombination med en Cocteaus moderna klassiker om ett bisarrt syskonpar som har skapat en helt egen jargong eftersom de växer upp utan föräldrar.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/Dan-6.jpg
Dan Turdén, regissör av Les Enfants Terribles och en av grundarna bakom operakompaniet Kamraterna.

Måste man vara en van Opera-konsument för att uppskatta föreställningen?

– Den här föreställningen ska bara upplevas med öppna sinnen. Eftersom det är en kombination av opera och dans så kommer publiken att få många intryck. Så här kommer finnas något för alla!

Föreställningen är baserad på Jean Cocteaus roman med samma namn som utkom 1929 – på vilket sätt är den aktuell idag?

– Boken som också filmatiserats handlar om något så tidlöst som vuxenblivande. Själva övergången mellan barndom och vuxenvärlden kan vara smärtsam men har man hjälp av kloka vuxna i form av t ex föräldrar behöver det inte vara farligt. Men syskonen Paul och Elisabeth har lämnats helt ensamma i denna fas och för dem får det brutala och extremt osunda konsekvenser.

Har du själv något favoritinslag i föreställningen?

– Jag gillar att texten hela tiden liksom går som katt kring het gröt. Att det som är ”förskräckligt”, alltså ”terrible”, aldrig sägs rakt ut utan är öppet för tolkning. Materialet är både roande och oroande.

Vem ska gå och se Les Enfants Terribles?

– Alla som gillar opera, teater, livemusik, dans och underhållning med innehåll och tuggmotstånd. Alla som gillar eller vill bekanta sig med Philip Glass minimalistiska musik. Om man aldrig hört hans musik är det här ett sätt att bli biten av den.

Om Les Enfants Terribles

Boken Les Enfants Terribles av Jean Cocteau utkom 1929 och filmatiserades 1950. Philip Glass opera hade världspremiär 18 maj 1996 i Schweiz och har sedan dess spelats runt om i världen. Nu har det blivit dags för sverigepremiär.

Föreställningen blandar dans och opera på ett sätt som ger publiken möjlighet att syna syskonrelationen som filosofisk idé. Projektet vilar på ett undersökande av de extrema konsekvenser som frånvaron av föräldrar kan innebära för barn.

Les enfants terribles – de förskräckliga barnen spelas på Teater Tribunalen 22 juni–14 juli.