https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/Aspen_1.jpg

Aspen – Söderorts nya kulturhus

Film, teater, jazz och stand up. I Aspuddens nya knutpunkt, Aspen, bjuds det på mängder av kultur. Dessutom kan du smörja kråset i den mysiga bistron med samma namn. Och du – missa inte deras filmfestival med utomhusbio i Vinterviken nu i sommar!

Publicerat i maj 2022

Hallå där Emma Sahlgren, en av Aspens grundare! Vilka är ni?

Aspen är ett nystartat, lokalt kulturhus i Aspudden, som drivs av ett gäng kulturälskande eldsjälar. Vi tyckte att det behövdes en kulturmötesplats här i söderort. Så när det dök upp en tom lokal som skulle passa perfekt som biograf och eventlokal slog vi till. Det var redan 2017 men det tog ett tag att renovera lokalen och sen kom pandemin, så det är först nu vi har öppnat på riktigt.

Vad kan man få sig till livs om man besöker Aspen?

Massor av saker! Förutom vår filmverksamhet har vi även en repertoar av teater, jazz, stand up och impro för att nämna några saker. Under maj spelas Kristina Lugns Tant Blomma här med Louise Löwenberg och Staffan Rislund i regi av Franciska Löfgren.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/Aspen_3.jpg

Vilken typ av filmer kan man se?

Vi visar allt från premiäraktuell film till ett smalare utbud som kortfilm och konstfilm. På onsdagar kör vi klassiker, på torsdagar är det barnvagnsbio och på helgerna har vi bland annat ett antal barnföreställningar inklusive vår populära knattebio för de allra yngsta.

Ryktet säger att ni ska ha en filmfestival i sommar?

Det stämmer! I samarbete med Trädgårdskafét i Vinterviken kommer vi att ha en filmfestival med utomhusvisningar den 18 augusti. I dagsläget är programmet inte spikat, men jag kan lova att det blir ett bra utbud! Vi har bland annat ett samarbete med SVT. Även i höst planerar vi för samarbeten med antal filmfestivaler, bland annat Timeless fest som går av stapeln i början av september. Hos oss på Aspen blir det då David Lynch-tema.

Kan man även äta hos er?

Ja, vår mysiga bistro smygöppnade första veckan i maj. Där kan man äta en enklare meny med soppa, quesadillas och andra smårätter. Vi har även serveringstillstånd så det går bra att ta ett glas vin eller en öl. Vi har öppet 17.00-21.00 större delen av sommaren. Till hösten kommer vi utöka menyn ytterligare.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/Aspen_2.jpg

Berätta om er fina lokal!

Den är faktiskt ursprungligen utformad för att vara just en biograf, när huset byggdes 1942. Men redan 1962 lades biografen ned och sen dess har det varit allt från lager till träningslokal för Spårvägens bordtennishall. Självaste JO Wallner har faktiskt tränat här! När vi tog över lokalen var det en grå betongbunker, som vi nu har renoverat upp och gjort fin igen. Idag har vi en stor biosalong med 80 platser och en mindre alkov med 25 platser, Lusoperan. Vårt namn – Aspen – är det ursprungliga namnet på biografen från 40-talet.

Är du nyfiken och vill veta mer om Aspen?

Besök deras sajt www.bioaspen.se, följ dem på Instagram eller Facebook eller titta in på Hägerstensvägen 100 A i Aspudden.