https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/VK1.jpg

Världens största Vikingautställning har öppnat

Efter att Historiska museet fått tillbaka mängder av historiska vikingaföremål som varit på turné runtom i världen kunde de äntligen färdigställa sin största vikingautställning någonsin! Nu är dörren till Vikingarnas värld äntligen öppen och Welma har varit på plats och sett en lärorik och tillgänglig utställning för alla åldrar och sinnen!

Publicerat i juli 2021

Efter 19 år av att Historiskas tidigare vikingautställning stått i princip orörd var det helt klart dags för en uppgradering. Intresset för den mytomspunna tidsepoken är fortfarande outsinligt och efter nya fynd och ny forskning fanns ett stort behov av ett så kallat ”face lift”. Detta har gjorts med råge och det hela resulterade i världens största vikingautställning på hela 1000 kvadratmeter.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/VK2.jpg
Den nya utställningen Vikingarnas värld rymmer 2500 föremål på 1000 kvm yta. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.

Ett genomgående fokus i utformningen av den Vikingarnas värld har varit tillgänglighet. Här finns interaktiva stationer, analoga som digitala, animationer, miljöljud och möjlighet att båda känna och dofta på vikingatida föremål. Intentionen är att alla oavsett ålder och förutsättningar, ska ha möjligheten att ta till sig av utställningen och föremålen.  

Vikingarnas värld är, för ovanlighetens skull, inte kronologiskt uppdelad utan istället tematisk. I centrum av utställningen står trädet Yggdrasil och mynnar ut i olika ytor som berättar om de diverse delarna av samhället. Här berättas bland annat om hur man interagerade med varandra, hur de handlade med varandra samt om det vi kanske främst förknippar med vikingatiden; att det var både en våldsam men även mycket andlig tid.

Kliv in i ett långhus och se vardagliga föremål, känn hur det kan ha doftat hemma hos en vanlig familj och hör ljuden från gården.

Kliv in i ett långhus och se vardagliga föremål, känn hur det kan ha doftat hemma hos en vanlig familj och hör ljuden från gården. Ett spännande inslag i utställningen är även VR-upplevelsen av en digitalt rekonstruerad kyrka på vikingatida Gotland. I Vikingarnas värld finns intressanta föremål, fakta och upplevelser för alla som är nyfikna på eller intresserade av vikingatiden – men också för dem som är öppna för nya historiska perspektiv. 

Utställningen innefattar ca 2500 föremål att ta del av på nära håll. Samtliga föremål och texter i Vikingarnas värld är möjliga att ta del av via mobil, surfplatta eller dator, på plats i museet eller hemma.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/VK3.jpg
Ringspänne i silver, en del av ett skattfynd från Gotland samt en pärluppsättning av bergkristall och karneol, ett gravfynd från Birka. Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.