https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/pontusmossa_Foto_LinnCederborg_lag.jpg

Tekniska by Pontus – hållbarhet i fokus för Tekniska museets gröna restaurang

Tekniska by Pontus är en innovativ, färgsparkande, hållbar och vegetarisk restaurang för hela familjen. Hållbarhet genomsyrar hela matupplevelsen och för initiativet står krögaren och entreprenören Pontus Frithiof, tillsammans med Thomas Dahlstedt och Nordrest. 

Publicerat i oktober 2017

Mossigt värre. På bordet står en stor sten med friterad mossa plockad på ​Ladugårdsgärdet! Bredvid står en skål med rädisor, strösslade med brödsmul och nedstuckna i krämig färskost. På dagens meny serveras pumpa, linsbiffar, spetskål i örtolja och bröd med egenproducerat smör. 

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/pontus3.jpg
Krögaren och entreprenören Pontus Frithiof är en av initiativtagarna till restaurangen.

Maten vi äter står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan och att arbeta med hållbarhet har varit en självklarhet för Tekniska museet. Köket har fått en ny medarbetare i form av en mullmaskin som förvandlar matrester till näringsrik mull som besökarna kan få med sig hem för att ta hand om sina egna växter eller odla grönsaker med.

Vi vill servera god, näringsriktig och hållbar säsongsvarierad vegetarisk mat med minimalt matsvinn.

Pontus Frithiof

Vid diskinlämningen hurrar en glad pixelfigur åt den som inte har lämnat någon mat kvar på tallriken. E.ON är hållbarhetspartner och det öppna köket drivs med miljömärkt el. Mätare visar hur mycket energi och vatten som gått åt den senaste månaden och jämför med tidigare. Redan i gången från entréhallen möts besökaren av färgstarka animeringar på väggarna som leder från teknik, atomer, kuggjul och ljudvågar till regndroppar, odling, jordbruk och grödor, skapat av konstnären Daniel Bjugård. Lomar Arkitekter står bakom inredningen i regnbågens färger och de växtklädda väggarna.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/pontus_press3.jpg

Och hur mossan smakade? Gott! Krispig som snacks och ljuvlig doppad i lökmajonnäs.