https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/05/twang-header.jpg

Twang är Stockholms mest intima scen för country, americana, pop och jazz

På Twang kan du lyssna på country, americana, pop och jazz. Faktum är att du även kan dricka öl, handla gitarrer och fika här. Och hänga med soft personal och ja … få det bästa countryhänget i stan helt enkelt. Welma blev supernyfiken och tog några snabba frågor med Conny Charlie Ekström som jobbar på Twang.

Publicerat i mars 2019

Berätta om Twang, hur länge har ni funnits och vad kan man göra hos er?

– Kul att du frågar på det sättet ”vad kan man göra hos oss?” För det är lite så vi ser det. Vad kan man inte göra hos oss, vi är ett allaktivitetsställe och en mötesplats. Det började för 22 år sedan med en gitarrbutik på Skånegatan. Sen bara skenade det iväg och nu har vi Stockholms mest intima scen för country, americana, pop och jazz. Men med gitarrbutik, verkstad, bar och kafé ovanpå det. Sen kan man hyra stället också och det är det många som gör – särskilt källaren. De har egna releasefester, gig och födelsedagskalas. Så, vi är verkligen en mötesplats i ordets rätta bemärkelse. 

Varför behövs en countryklubb i Stockholm?

– Vad gäller countrymusiken så har den fått en särskild plats hos oss på Twang och den växte ur mitt eget (Connys) musikintresse och det faktum att vi har fått hit många artister inom genren, främst då från USA. Vi har skapat ett rum där man kan hänga helt förutsättningslöst och bara lyssna på den country vi spelar – digitalt och på vinyl – och umgås med vänner eller hänga i baren med mig. Jag tyckte att det behövdes ett sånt ställe i Stockholm och nu har det visat sig att vi är det enda stället i stan för bara häng uteslutande kring country – mestadels gammal honky-tonk.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/04/tw2.jpg

Vilken typ av artister kommer till er? Har någon särskild inriktning?

– Vår scen är som sagt öppen för de flesta genres men det är nästan uteslutande musik som vi själva gillar. Det finns de som tror att vi bara är en jazzscen, eller americana, eller … ja du vet. Men så är det absolut inte. Jag skulle säga att en stor del av de artister vi har kommer från USA och ligger inom americanagenren. Vilket i sig är en VÄLDIGT bred genre. Sen har vi jazzjam och annat också då.

Varför tycker du att man ska besöka er?

– Till Twang går man först och främst för att mötas och för att det är så makalöst avslappnat, sen gör den sköna personalen och vår goda öl sitt till det. Vi är en bar och ett kafé och inte en restaurang, det kan vara bra att veta innan man kommer hit. Många gäster kommer bara till livespelningarna i källaren och vissa hänger uteslutande där uppe. Det finns något för de flesta. Vi har också en stor mängd internationella gäster som möter varandra här – det gillar vi.