Chefdirigent Ryan Bancroft

Det är alltså dags. Nyheten har varit ute sedan december 2021, och även om Ryan Bancroft har varit i högsta grad närvarande sedan dess så är det med säsongen 2023/24 som han formellt tillträder posten som ny chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna. Så vem är denne unge amerikan som gjort en kometkarriär?

Den prisbelönte 33-årige amerikanske dirigenten Ryan Bancroft är ny chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna. Valet tillkännagavs för knappt två år sedan och han tillträdde posten formellt med säsongsöppningen i början av september – då han dirigerade Sven-David Sandströms The High Mass. ”Med Ryan som ny chefdirigent gör vi avstamp från den imponerande och stabila grund som lagts av hans företrädare de senaste 20 åren: våra hedersdirigenter Sakari Oramo och Alan Gilbert”, säger konserthuschef Stefan Forsberg.

Med Ryan som ny chefdirigent gör vi avstamp från den imponerande och stabila grund som lagts av hans företrädare de senaste 20 åren…

Stefan Forsberg, konserthuschef

Den mångbegåvade Ryan Bancroft har ett förflutet som dansare och trumpetare och spelar även en rad andra instrument (flöjt, cello, harpa och cembalo). Han föddes 1989 och växte upp i Los Angeles. Han studerade vid California Institute of the Arts, Royal Conservatoire of Scotland och i Nederländerna vid Nationale Master Orkestdirectie. Ryan Bancroft bor numera i London. För närvarande är han även Principal Conductor vid BBC National Orchestra of Wales och han har titeln Artist in Association med finländska Tapiola Sinfonietta. Han tilldelades 2021 års Conductor Award av brittiska Royal Philharmonic Society.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/09/ryan-bancroft-yananli-1200x832-1.jpg
"Dansant dirigent lovar gott för filharmonikerna" skrev Svenska Dagbladet om Ryan Bancroft efter Nobel Prize Concert 2021. Foto: Yanan Li.

Ryan Bancroft debuterade med Kungliga Filharmonikerna 2019. Han hade året innan uppmärksammats internationellt när han vann både första pris och publikens pris i den prestigefulla Malko-tävlingen för unga dirigenter i Köpenhamn.

Han har sedan dess haft en internationell raketkarriär och med stor framgång lett framstående orkestrar världen över.

Har har på senare år dirigerat över ett dussin konserter med Kungliga Filharmonikerna och på Konserthuset Play finns flera filmer med Kungliga Filharmonikerna och Ryan Bancroft.