Chefdirigent Ryan Bancroft

Den prisbelönte 33-årige amerikanske dirigenten Ryan Bancroft är ny chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna. Valet tillkännagavs för knappt två år sedan och han tillträdde posten formellt med säsongsöppningen i början av september 2023. Här kan du som inte kan få nog av honom få Life of Ryan!

Så spännande det är att skriva det här nu när jag officiellt inlett min tid som chefdirigent för Kungliga Filharmonikerna. Även om det bara är i början så har det varit omtumlande månader och allt känns lite mer bekant nu.

Det har blivit några otroliga höjdpunkter så här långt: Sven-David Sandströms The High Mass, att få presentera Tracy Silverman för vår publik, liksom många timmars repetitioner för att lära känna en ny familj. Det här har bekräftat min tro på att musiken tar fram det bästa i oss, framför allt är den en förenande kraft som för människor samman. Men de senaste månaderna har inte enbart handlat om musik. Jag har haft nöjet att utforska mycket mer av Stockholm, och framför allt att äta!

Själv är jag en hängiven bagare och amatörbarista, så två viktiga saker jag alltid letar efter när jag kommer till en ny stad är fina, lokala bagerier och kaféer (nu tänker jag på Stora Bageriet och Café Pascal), och jag ser fram emot att upptäcka mer med tiden. Några tips?

Något annat jag älskar med Stockholm och svensk kultur i allmänhet är hur välkomnande och vänliga människor är. Jag har blivit bjuden hem till många, det har varit måltider jag njutit av, och nya saker jag lärt mig över en fika. På flera sätt gör det här att vi kan fördjupa oss ännu mer i musiken, eftersom musik i så många avseenden är en kollektiv och social konstform. Genom alla härliga och inspirerande samtal vid middagsbordet har jag kunnat ta del av erfarenheter från andra, och i efterhand ofta tänkt för mig själv: ”hur lyckligt lottad är jag inte?”

Den här säsongen har vi hittills hunnit med en knapp handfull konsertproduktioner tillsammans, och jag är precis lika fylld av förväntan som jag var när vi började. Jag ser bara fler och fler möjligheter öppna sig för oss, och det fyller mig med tacksamhet. Please stay warm and eat many cookies this season! Surely, that’s the right thing to do?

Med Ryan som ny chefdirigent gör vi avstamp från den imponerande och stabila grund som lagts av hans företrädare de senaste 20 åren…

Stefan Forsberg, konserthuschef