Kungliga Filharmonikerna – en topporkester i världen

Kungliga Filharmonikerna har en lång och händelserik historia – beundrad för sin programsättning, sina inspelningar och turnéer.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/09/Kungliga-Filharmonikerna-1-scaled.jpg
Foto: Yanan Li

Kungliga Filharmonikerna grundades 1902 och Konserthuset har varit orkesterns hem sedan 1926. Orkestern ger runt 100 konserter årligen och medverkar vid högtidligheterna i samband med Nobelprisceremonin. Kungliga Filharmonikerna har uppmärksammats för sin ambitiösa programsättning med bland annat tonsättarfestivaler för den nya musiken. Kungliga Filharmonikerna och Konserthuset har också prisats för sitt mycket aktiva arbete för en mer jämställd repertoar.

Bland gästdirigenterna finns storheter som Riccardo Muti, Andris Nelsons, Herbert Blomstedt, Nathalie Stutzmann, Gianandrea Noseda och hedersdirigenterna Sakari Oramo och Alan Gilbert. Orkestern har också inlett ett nära samarbete med den framstående österriske dirigenten Franz Welser-Möst.

Den här orkestern har också ett eget sound som är otroligt varmt, med en känsla av mjukt trä, som balsaträ kanske?

Chefdirigent Ryan Bancroft från en intervju i tidningen Lyssna

Kungliga FIlharmonikernas nye chefdirigent är den prisbelönte amerikanen Ryan Bancroft, som formellt tillträdde sin post i och med säsongen 2023/24. Finländske Sakari Oramo var orkestern chefdirigent åren 2008–21. Tillsammans uppmärksammades man genom åren stort för såväl inspelningar som internationella turnéer. Den tyska dagstidningen Die Welt beskrev Kungliga Filharmonikerna som ”en av världens bästa orkestrar”.

Kungliga Filharmonikerna har fått stor uppmärksamhet för sina inspelningar. Bland dessa kan nämnas Carl Nielsens samtliga sex symfonier på tre cd (BIS), som hyllades av kritiker världen över och cd:n med symfonierna nr 1 och 3 belönades med BBC Music Magazine Award för bästa klassiska orkesterproduktion. Två cd med inspelningar av Anders Hillborgs musik har båda belönats med Grammis, och man har även givit ut en cd med den amerikanska stjärnsopranen Renée Fleming. 

Till Kungliga Filharmonikernas och Konserthusets förnyelsearbeten hör naturligtvis även den omfattande barnverksamheten, som pågått sedan 1917!