That´s just gibberish – improviserad teater på nonsensspråk

Improviserad teater på nonsensspråk – hur funkar det? Alldeles utmärkt enligt upphovsmannen Martin Geijer, konstnärlig ledare på Improvisationsstudion. I mars är det världspremiär på föreställningen “That’s just Gibberish” som sker helt och hållet på just det universella nonsensspråket gibberish. Förbered dig på en galet rolig kväll med massor av skratt!

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/03/Gibberish_13.1.2023_hemsidan-liten-600x600-1.jpg

Hej Martin Geijer! Berätta om föreställningen!

Det är en helt och hållet improviserad föreställning där fyra av Sveriges bästa improvisatörer och en musiker möts i stunden och spelar olika scener där alla enbart talar gibberish. Vi har dristat oss till att lite blygsamt kalla det ”The most amazing impro show on earth”.  Det blir en riktig berg- och dalbana av högt och lågt och jag kan lova att publiken kommer att få skratta mycket! 

Hur skulle du definiera gibberish?

Det är ett universellt språk som ingen förstår men alla fattar. Det låter som ett språk men det finns inga ord och det är bara rösten och kroppen som är uttrycksmedlet. Gibberish används rätt ofta i film, musik och barnprogram. Några exempel är Linus på linjen, Pingu och Minionerna eller för den delen Charlie Chaplin i filmklassikern Diktatorn. I stället för att använda ord använder man kroppsspråk, satsmelodier, ljud, smackanden, suckar och skratt för att uttrycka sig. 

Hur kom du på idén att göra en föreställning på detta nonsensspråk?

Det är en idé som jag har haft med mig ända sedan 1990-talet när jag jobbade med teatersport på Stadsteatern och vi hade ett gäng ryska skådespelare på besök. I en av scenerna spelade de mot oss svenska skådespelare och eftersom vi inte kunde tala varandras språk blev det gibberish. Sedan dess har jag burit med mig idén och velat göra något av den. Men mig veterligen har det inte gjorts någon annanstans förut på det sätt vi nu gör det på Improvisationsstudion, så det är en slags världspremiär.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2023/03/Martine-Geijer-improvisationsstudion.jpg
Improvisationsstudions konstnärliga ledare, Martin Geijer, är inte bara upphovsmannen bakom föreställningen utan också en av de mest erfarna improvisatörerna i Sverige.

Hur har skådespelarna förberett sig?

Genom att släppa kontrollen och bara kasta sig ut och våga prata gibberish. Det är lite som att leka fram språket. Vi har till exempel gått igenom hur man kan forma språket i munnen och provat att härma andra språk, men då ska det förstås vara helt utan ord som kan kännas igen eller spåras till något språk. Vi härmar bara språkmelodier, ungefär som när barn låtsaspratar på ett främmande språk.

Vilka har varit era största utmaningar?

Det har nog varit att hitta formen för hur vi ska klara av interaktionen med publiken på ett naturligt sätt utan att använda riktigt språk eller charader. För även den sker ju på gibberish. Det har varit lite klurigt men nu har vi hittat fram till en lösning och jag kan lova att det blir gibberish hela vägen, även när vi pratar med publiken!

Är det stor skillnad på denna föreställning jämfört med era andra?

Skillnaden är språket, men annars är det som vanlig improvisationsteater, det vill säga allt sker i stunden, det är väldigt kul och plats för mycket skratt. Humor är det bärande inslaget. Och för den som eventuellt oroar sig för att bli uppdragen på scen kan jag lova – det kommer inte hända!

Vem tycker du ska se denna föreställning?

Alla som vill ha en jättekul kväll och få skratta mycket! Den passar för hela familjen – gammal som ung och helt oavsett vilket språk man talar. Alla fattar ju gibberish!

“That’s just Gibberish!  – The most amazing improv show on earth” har premiär den 17 mars och spelas fredagar och lördagar hela våren på Improvisationsstudion, Skånegatan 63