Mer läsning
Publicerat 21 Februari 2019 10:34

Wildlife Photographer of the Year – konstnärligt naturfotografi som väcker stora frågor

Lejonet som dricker vatten och precis sticker fram huvudet för att nå vattenhålet. Kolibrin som dricker nektar ur blomman och tillsammans med den bildar ett kors. Den förälskade fisken! Storslagna bilder tagna av människor runtom i världen. Häpnandsväckande historier om fotograferna och om motiven. Den 23 februari öppnar Naturhistoriska riksmuseets utställning Wildlife Photographer of the Year.

Text: Anna Lekberg. Foto: Isak Pretorius, Jan van der Greef, Tony Wu, Skye Meaker/Wildlife Photographer of the Year.


Cool katt. Isak Pretorius, Sydafrika/Wildlife Photographer of the Year. Om bilden: "Jag älskar att skapa bilder med effekt”, säger Isak, som ofta håller utkik efter Zambias mest ikoniska djur. Han höll på att fotografera en flock lejon när denna hona gick iväg för sig själv. Isak antog att hon skulle gå och dricka, så han placerade sig vid närmaste vattenhål. Lejonhonan dök upp i det långa gräset, inramad av en friskt grön vägg.

Wildlife Photographer of the Year är tävlingen som blivit en utställning där världens bästa djur- och naturfoton visas. Låt dig hänföras av bilderna och fascineras av berättelserna bakom. Denna titel delas varje år ut av Natural History Museum, London, och 2018 deltog totalt 45 000 bidrag från 95 av världens länder i tävlingen. Tävlingen grundades redan 1965, och lockade då 361 bidrag. När utställningen nu kommer till Sverige, visas de hundra bästa bilderna som valts ut av en jury. 

– Jag är verkligen glad att utställningen kommer till Sverige, säger juryns ordförande Roz Kidman Cox. Skandinaviska fotografer har påverkat hur tävlingen växt fram och det passar utmärkt att fotografierna visas här på Naturhistoriska riksmuseet. Det lyfter fram samspelet mellan konst och naturvetenskap och det blir tydligt att fotograferna både är konstnärer och passionerade naturälskare. Det här är en konstutställning som är sann mot naturen.

Hon berättar vidare om arbetet med tävlingen och säger att juryarbetet görs efter speciella regelverk. Under de första tre veckorna väljer jurymedlemmarna ut sina individuella favoriter, och vet inte namnen på fotograferna. Sedan möts de i London under sex dagar.

– Vi blir bokstavligen inlåsta och ibland blir det väldigt sent, säger Kidman Cox med glimten i ögat. Vi känner ett stort ansvar att välja ut de här fotografierna som påverkar fotografernas karriär och den publicitet som följer efter och exponeringen som fotograferna får.   


Jan van der Greef, Nederländerna/Wildlife Photographer of the Year. Om bilden: I hotellets trädgård upptäckte Jan att ett vackert kors framträdde när kolibrierna flyttade sig runt växtens blomkolvar och samtidigt slog ihop stjärten ett kort ögonblick. Från sin låga position i rullstolen fick Jan göra flera försök innan han lyckades ta den perfekta bilden. "För mig symboliserar deras snabba rörelser vår fria fantasi" säger han. Bergskolibrin är en endemisk art i Peru som ägnar dagarna åt att söka föda hos söta nektarrika växter. Till skillnad mot kolibrin är den dramatiska Fackelliljan i bilden inte inhemsk i området, men har blivit en populär födelsekälla för dessa kolibrier. De lockas av den goda nektarn i liljans klarröda blommor. 

En av fotograferna är Jan van der Greef från Nederländerna. Han berättar om sitt arbete som ibland inneburit svåra strapatser i terräng som varit krånglig att ta sig fram i, eftersom han är rullstolsburen. 

– Mina bilder delar en sak, och det är en väldigt stark passion för naturen, säger han. 

Han beskriver en ovanlig naturupplevelse han haft på en av sina resor och berättar vidare:

–  Det är i sådana här ögonblick jag känner att allting försvinner, men att jag samtidigt är väldigt allert och ser naturens magi. Jag tänker ofta på vad som händer när sådant här inträffar. Jag känner att den inre och yttre världen förenas och allting blir ett. Då blir också dömandets röst tyst, dömandet av allt utanför mig men också dömandet av mig själv. Jag kan blir mig själv. Jag blir ett där jag både kan acceptera och släppa saker på samma gång. Jag känner tillit inombord och en enorm glädje. Och även en inre stillhet. En inre stillhet som gör mig väldigt allert men samtidigt stannar mitt produktiva tänkande. Jag observerar naturens skönhet!   

Utställningen är aktuell på Naturhistoriska riksmuseet den 23 februari–23 augusti 2019.

Läs mer om utställningen här!


Tony Wu, Nederländerna/Wildlife Photographer of the Year.

Skye Meaker, Sydafrika/Wildlife Photographer of the Year.