Växtfärgning pågår!

Bergianska trädgården

Senast uppdaterad 2020-09-24

Beskrivning
Växtfärgning pågår! är namnet på en utomhusutställning som visas i Färg- och fiberväxtlanden till och med oktober. I de långa rabatterna framför Gamla orangeriet odlas färgväxter från olika delar av världen. Vid dem står färgade garnprover så att du kan se vilken färg växten ger. Mellan rabatterna står också en växtfärgningsstation med olika växtfärgningstekniker och glasburkar där färgningsprocessen är i full gång.

I miniutställningen Växtfärgning pågår! kan du se olika metoder som gör att växtfärgen kan fästa på garn och tyg. Långsamma färgprocesser får hjälp av solvärme och kompost/färskt gräsklipp. Det kan bli upp till 70˚C i färskt gräsklipp.

Färgningsstationen är uppskattad av både vuxna och barn. Den väcker gamla minnen och skapar diskussioner bland våra besökare. Förhoppningsvis upptäcker fler vilka möjligheter det finns i att färga och skapa med växter.

I Färg- och fiberväxtlanden visas även spånadsväxter med fiber och handspunna garnprover intill. Du kan till exempel se bomullsplanta med vita "bomullstussar", egentligen frökapslar.

Välkommen att titta förbi!

HITTA HIT

Tunnelbana+buss:
Tunnelbana eller Roslagsbanan till Universitetet.
Buss 50 till Bergiusvägen eller buss 540 till Frescati.

Bil: Roslagsvägen eller E18 till Frescati, avfart vid Naturhistoriska riksmuseet. 
Kostnad

Fri entré.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • KaféJa
Karta

VECKANS UTVALDA HEMMATIPS!