Vasatiden i Riddarhusets vapensköldar

Livrustkammaren

Senast uppdaterad 2020-09-14

Beskrivning
Riddarhusgenealog Magnus Bäckmark har detaljstuderat målningarna i trebandsverket Riddarhusets vapensköldar (2019) och visar vad bilderna har att berätta.

Riddarhussalens väggar är från golv till tak täckta med vapenmålningar på svarta kopparplåtar. Rytande lejon, stolta jungfrur, uppspärrade klor och ett myller av andra fantasifulla figurer glimmade i stearinljusens sken och gav en praktfull inramning till adelns förhandlingar i salen under riksdagarna. Plåtarna började målas med början från 1633 och ger en god inblick i vad som hände på vapenkonstens område under den dynamiska vasatiden. Bilderna utvecklades mot större komplexitet än tidigare. Samtidens tankevärld och händelser har gjort avtryck i dem.

Boka biljett på Tickster

Vi håller avstånd – för ett säkert besök hos oss!
Alla våra programkvällar följer FHM:s rekommendationer. Vi har begränsat antalet platser till alla program. I lokalerna finns gott om utrymme och sittplatserna är glest placerade. Vi uppmanar alla att stanna hemma vid sjukdom eller symtom med respekt för allas säkerhet. På grund av den rådande situationen kan ev ändringar av program förekomma, håll dig uppdaterad här på webbplatsen eller i

HITTA HIT

Tunnelbana:
Gamla stan eller Kungsträdgården. 

Buss:
Buss 2, 53, 57, 76.
Kostnad

Pris: 120 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféNej
Karta

VECKANS UTVALDA KULTURMÅSTEN