VARFÖR ÄR ALLT BLÅTT: EN FÖRELÄSNING OM INDIGO

Östasiatiska museet

Senast uppdaterad 2021-05-04

Beskrivning
På Östasiatiska museet visas nu utställningen, Boro - Nödens konst, som handlar om textilhistoria, modekultur och tillvaratagande i form av omsorgsfullt lagade japanska så kallade trastextilier, boro. Många av boro-textilierna är blå. Hur kommer det sig? Och varifrån kommer den blå färgen som syns på boro-textilierna?

Fram till sent 1800-tal var alla världens tyger färgade med ämnen från naturen. I Japan tog sig detta speciella uttryck utifrån lokala förutsättningar, lagar, modetrender och importvaror. Det finns viktiga samhälleliga och kulturhistoriska aspekter gällande färg och färgning i Japan ända sedan 600 - 700-talen. Från denna tid finns också de första japanska fynden av indigofärgade japanska tyger.

I samband med den nyöppnade utställningen Boro - Nödens konst på Östasiatiska museet håller Petra Holmberg två nya livesända föreläsningar:

18 maj: Varför är allt blått - en föreläsning om indigo 

1 juni: Kintsugi - den operfekta skönheten. En föreläsning om den japanska lagningstekniken med guldlack.

Du behöver ha tillgång till en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling för att kunna lyssna till föredraget. En länk skickas till den mejladressen du anger vid bokningen.

HITTA HIT

Tunnelbana:
Kungsträdgården

Buss
Buss 65 från Centralen .
Kostnad

Pris: 100 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféJa
Karta

REDAKTIONENS FAVORITER JUST NU