Vad är virus? Lyssa på ett samtal med kemiprofessorn Ulf Ellervik

Nobel Prize Museum

Senast uppdaterad 2020-11-09

Beskrivning
Vad är virus? Lyssna på ett inspelat samtal mellan Nobelexperten Gustav Källstrand och Ulf Ellervik, professor i kemi, om vad virus egentligen är.
Virus är små, men de kan ändå påverka hela världen, något som vi märker just nu när samhället kraftsamlar för att hantera den pågående pandemin som orsakas av det nya coronaviruset. Historikern och Nobelexperten Gustav Källstrand vill veta mer om virus och ringer upp Ulf Ellervik, professor i kemi.

Vi tänker ofta på virus som något som lever och förökar sig, ungefär som bakterier. Men virus är inte liv utan en liten partikel som måste infektera och ta över en annan cells maskineri. Till och med bakterier kan bli infekterade av virus. Här kan du lyssna på ett samtal om vad virus är, hur de fungerar, varför de gör oss sjuka och hur vi kan stoppa dem. Och finns det bra virus?

Ulf Ellervik är verksam vid Lunds universitet och författare till flera populärvetenskapliga böcker om kemi och kemihistoria. Nyligen har han publicerat essän Virus: riktigt ond kemi.

KLICKA HÄR FÖR ATT LYSSNA PÅ SAMTALET
Tider

Öppet dagligen.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféJa
Karta

REDAKTIONENS FAVORITER JUST NU