Welmas blogg
Publicerat 01 Mars 2019 11:56

Vårsalongen på Solna Konsthall bjuder på 112 konstverk av lokala konstnärer

112 konstverk, vår i luften och massa talangfulla konstnärer från Solna. Det är Solna Konsthalls Vårsalong i ett nötskal! Smygöppning sker den 4 mars och den 7 mars blir det invigning med prisutdelning och hederomnämndande. Det låter spännande och så Welma ringde upp Anne Paiho på konsthallen och hon berättade mer. 

Text: Anna Lekberg Foto: Solna Konsthall

Er vårsalong öppnar den 4 mars. Vad kommer vi att få se?

 – Den 4 mars är det smygöppning av Vårsalongen. Den 7 mars har vi invigning klockan 17 och då presenteras vinnaren och två hedersomnämnanden. Fram till klockan 19 pågår sedan mingel med alla konstnärer. I Vårsalongen kan man se 112 verk med olika teknik, material, form och motiv skapade främst av lokala konstnärer i alla åldrar från Solna.

Hur väljs verken ut?

– En jury väljer ut verken. Deltagarna i juryn kommer från Solna Stad, Folkets Hus och Parker, Solna Kulturskola samt Solna Konsthall. Jämfört med i fjol är det mycket större blandning kanske främst vad gäller motiven vilket gör utställningen mer spännande i år.

Kan du beskriva något verk som sticker ut?

– Vi vill inte säga för mycket nu innan invigningen, men självklart finns det verk som sticker ut. En konstnär har använt ett fåtal jordnära färger i samlade och precisa penseldrag på duken. Som beskådare av verket kan man själv fundera kring vem det är vi har framför oss. Juryn har ju inte bara valt ut en vinnare utan även gett två hedersomnämnanden, så vi kan garantera att man kommer hitta minst ett verk som besökare själv som faller en i smaken och då är det ju bra att alla verk är till försäljning.

Hur ser er övriga programverksamhet ut?

 – Vi har en blandning av konst, musik och intressanta samtal där vi försöker hålla en bredd i utbudet. Under våren så bjuder konsthallen på utställningen Hand Virkade Händer där man som besökare får fundera över likheter mellan alla oss människor och visar olika upplevelser vi kan visa genom gester med våra händer. Vi försöker även väva ihop utställningar med övriga evenemang så när vi har utställningen Odla upp landet kommer programmet innehålla föreläsningar om odling av olika slag. Barnen kommer få tävla genom att planera solrosor att vårda under sommaren för att senare mäta och skicka resultatet till oss. Inom musikevenemang har vi sett ett stort intresse när vi ordnar nostalgiska musikaftnar och under våren får vi återbesök av två herrar som fullkomligt frossat i Povel Ramels rika liv och produktion. Vi har mycket på gång under våren och alla är välkomna att komma på våra konst- och kulturevenemang.

Berätta om Solna Konsthall

 – Solna Konsthall startade sin verksamhet 2018 så vi är ännu i ett utvecklingsstadium. Fjolårets Vårsalong blev en stor succé. Detta var en starkt bidragande orsak till att vi i januari vann Folkets Hus och Parkers pris som ”Årets konstarrangör 2019”. 

Hur väljs verken som visas där ut?

 – Vi får in många förfrågningar och har ett brett nätverk med utställare. När utställningar bokas in ser vi till att sammanfoga flera konstnärer så att det skapas en röd tråd i konsthallen.

Varför ska man besöka Vårsalongen och varför ska man besöka Solna Konsthall. 

– Solna Konsthall skapades för att det saknades utställningsmöjligheter i Solna. Resultatet i Vårsalongen är en presentation av många konstnärer, både mer erfarna men också de som älskar att skapa men inte vågar gå all-in och ha en helt egen utställning. Här får verkligen alla chansen att delta vilket gör det till en härlig samlingsplats för Solnaborna. Det finns några konstnärer som hittat till oss från utanför kommunens gräns, men många av dem har ändå någon anknytning till Solna och tycker det är roligt med den här årliga återkommande Vårsalongen.

Här kan du läsa om Solna Konsthall och dess övriga utbud!