Utställning: Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980

Nationalmuseum

Senast uppdaterad 2021-09-22

Beskrivning
Upplev nära hundra år av designhistoria förknippat med begreppet Scandinavian design på Nationalmuseum! En utställning att mötas kring generationer emellan.  

För första gången presenteras förhållandet mellan skandinavisk och nordamerikansk design under 1900-talet som en utställning. Nationalmuseum bjuder in till utställningen Scandinavian Design & USA – människor, möten och idéer, 1890–1980, som är resultat av ett internationellt samarbete och ny forskning. Med en unikt sammansatt kollektion av föremål från samlingar i USA och Norden, får besökaren ta del av strömningar som legat till grund för estetik, identitet och idévärld som vi möter än idag. Utställningen undersöker bland annat den skandinaviska emigrationens betydelse och de ambitiösa marknadsföringskampanjerna för så kallad Scandinavian Design i USA på 1950-talet. I fokus är även frågan om design som verktyg för internationell diplomati.

Upptäck hur transatlantiska relationer mellan Norden och USA blev en del av kulturarvet på båda sidorna av Atlanten. Följ med på en designhistorisk resa producerad av Los Angeles County Museum of Art och Milwauke  Art Museum, tillsammans med Nasjonalmuseet i Oslo och  Nationalmuseum.

HITTA HIT

Tunnelbana:
Kungsträdgården, T-centralen, Östermalmstorg
Bussar:
Närmaste hållplatser Nationalmuseum, Kungsträdgården, Karl XII:s torg, Nybroplan.
Tider

14/10 2021–9/1 2022 Se hemsidan för öppettider.

Kostnad

Se museets webbplats för uppgifter om entrépriser och biljettköp

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • BarJa
  • KaféJa
Karta

REDAKTIONENS FAVORITER JUST NU