Utställning: Monarkins makt under 500 år

Livrustkammaren

Senast uppdaterad 2020-06-12

Beskrivning
I Livrustkammaren finns spåren av Sveriges kungliga historia, från 1500-talet till i dag. Vapen, rustningar, dräkter och vagnar berättar om händelser och personer från 500 år av svensk, men också internationell historia.

Denna utställningen handlar om monarkin – om hur den har kunnat legitimera sin makt och motivera sin existens. Den berättar om kända segrar, dramatiska ögonblick och spektakulära ceremonier. Men också om glädjeämnen och sorger för de kvinnor och män som har format den kungliga historien – genom krig, konflikter och kriser och in i demokratins tidevarv.

Älskade föremål och nya perspektiv
I utställningen kommer vi visa såväl bekanta föremål som aldrig tidigare visade. En av de viktigaste nyheterna i utställningen är en sammanhållen kronologisk berättelse om monarkins makt under 500 år. Samlingarna kommer presenteras på nya sätt, genom befintlig och pågående forskning inom flera områden. Med en ny basutställning vill vi möta dagens besökare med en uppdaterad berättelse om Sveriges historia genom monarkin och personer kopplade till den, från Gustav Vasa till nutid.

Läs mer här!

HITTA HIT

Tunnelbana:
Gamla stan eller Kungsträdgården. 

Buss:
Buss 2, 53, 57, 76.
Tider

Öppettider: öppet fr.o.m. 22/6 2020 tis–sön 11–17.

Kostnad

Fri entré.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféNej
Karta