Utställning: Jacqueline Hoàng Nguyễn

Bonniers Konsthall

Senast uppdaterad 2021-03-02

Beskrivning
På Bonniers Konsthall presenterar konstnären Jacqueline Hoàng Nguyễn verket Untitled (Entitled) som undersöker kopplingen mellan våra namn och olika samhällshierarkier. 

Våra namn är del av vår identitet och påverkar hur vi definierar oss själva men också hur vi uppfattas av andra. 

Svensk forskning visar att en arbetssökandes namn kan vara avgörande i de processer genom vilka vissa arbetssökande blir kallade till intervju och andra inte . Byte till ett västklingande namn har således blivit ett sätt att undvika rasism och diskriminering. 

Verket Untitled (Entitled)  bygger på intervjuer med personer med invandrarbakgrund som känt sig tvingade att byta namn i ett försök att undgå diskriminering. I en textbaserad installation, bestående av rörliga strukturer med lentikulärtryck, visas de medverkandes namn enligt modersmålet, men också deras tagna västerländska namn. Vid ett antal tillfällen under utställningens gång kommer dansare att aktivera installationen i form av en performance, koreograferad av Nguyễn, och som har sitt uruppförande på Bonniers Konsthall. Dansarna rör sig till musik komponerad av enkla fraser som används vid språkinlärning, till exempel ”jag heter”.

HITTA HIT

Tunnelbana:
S:t Eriksplan, därefter ca 600 m promenad.
Tider

Öppettider: 3/2–23/5 ons 12–20, tor–sön 12–17.

Kostnad

Pris: vuxen 100 kr, pensionär 80 kr, student 80 kr, under 26 år gratis, arbetslös gratis. Fri entré för medlemmar. Fri entré för alla på fredagar.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • BarJa
  • KaféJa
Karta

REDAKTIONENS FAVORITER JUST NU