Usher

Folkoperan

Senast uppdaterad 2019-01-28

Beskrivning
Rickard Söderberg gör rollen som Läkaren i den nyskrivna skräckoperan Usher - en psykologisk rysare om vänskap, paranoia och förgörande familjeband baserad på Edgar Allan Poes novell.

Operan påbörjades av Claude Debussy men har nu skrivits färdigt av den belgiska tonsättaren Annelies van Parys. En beställning av Folkoperan och Staatsoper unter den Linden i Berlin, där uppsättningen hade urpremiär den 12 oktober. Produktionen kommer att turnera vidare till Belgien, Holland och Frankrike.

Usher i Philippe Quesnes tolkning tar oss till ett nedgånget hus som för tankarna till de tongivande skräckfilmerna från 1980-talet. Vi bjuds in till ett orkestrerat kammarspel i ett hus över det vilar en förbannelse. Här bor syskonen  Madeline och Roderick, som är de sista överlevande i den förr så mäktiga släkten Usher, helt isolerade från omgivningen. Förlamade av en oförklarlig skräck kämpar de för sin överlevnad.  Frågan är vad rädslan och skräcken består av och vem som vinner på att rädslan inte lämnar huset Usher?

MEDVERKANDE
På Folkoperans scen ser vi Rickard Söderberg som Läkaren, Ola Eliasson som Roderick Usher, Alexandra Büchel som Madeline Usher och Olle Persson som Vännen. För reg

HITTA HIT

Tunnelbana:
Mariatorget, uppgång Torkel Knutssongatan

Buss:
Buss 4, hållplats Hornsgatan/Rosenlundsgatan
Buss 74 och 66, hållplats Krukmakargatan
Buss 57, hållplats Mariatorget

Pendeltåg:
Södra station, gå 700 meter
Kostnad

Pris: 145–590 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • BarJa
  • KaféJa
Karta