Ursprungsfolk i 3 klimat

Etnografiska museet

Senast uppdaterad 2020-01-23

Beskrivning
I dag följer människor över hela världen ängsligt förhandlingar om utsläpp och användning av naturens resurser. De pågående klimatförändringarna påverkar inte bara naturen. De förskjuter också maktrelationer och ändrar villkoren för hur och var vi kan leva i framtiden. Med utställningen Ursprungsfolk i tre klimat, vill museet visa på hur ursprungsfolk genom tiderna har trängts undan på grund av kolonisation och exploatering.

Utställningen är uppbyggd kring tre geografiska områden, i vilka utvecklingen får följder för hela jorden. Det handlar om torkan i Australien, om Amazonas krympande regnskogar och om issmältningen i Arktis. Ursprungsfolk i tre klimat vänder sig i första hand till barn i vuxnas sällskap och till skolelever. Tanken är att den ska ge en bra grund för att prata om maktrelationer, religion och identitet. Den öppnar också för tankar kring alla de utmaningar som följer av klimatförändringarna.

Kanske kan de bruksföremål som samlades in för 100 år sedan från ursprungsbefolkningar få nya innebörder? Vi kan se dem som ett förråd av idéer och teknologier, en sorts fröbank i en tid när vi alla tvingas tänka och leva mer hållbart.

HITTA HIT

Buss:
Buss 69 från Sergels Torg till Museiparken på Gärdet.
Tider

Öppettider: tis 11–17, ons 11–20, tor–sön 11–17. Ändrade öppettider: 4/6–31/8 mån–ons stängt, tor–sön 11–17, 4/6–31/8 mån–ons stängt, tor–sön 11–17.

Kostnad

Fri entré.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
Karta

VECKANS UTVALDA KULTURMÅSTEN