Ulrica Hydman-Vallien

Liljevalchs

Senast uppdaterad 2020-02-11

Beskrivning
Folkkära och färgstarka Ulrica Hydman-Vallien är för många mest känd som glasformgivare, men egentligen var hon en allkonstnär av rang, med både glädje och mörker i sina många alster.

Som formgivare och konstnär var Ulrica Hydman-Vallien unik och unikt produktiv. Keramik, glas, textilier, flygplan, påskägg och möbler – det fanns ingenting som hon inte målade eller tecknade på!

Hennes bildspråk är högst eget och lätt igenkännligt – det är få som tar miste på hennes tulpaner eller ormar. Hon var en av femtio konstnärer från olika länder som inbjöds av British Airways att utsmycka deras flygplansflotta. Flygplansstjärtar, porslin och brevpapper – allt fick omisskännlig Ulrica-prägel.

Utställningen på Liljevalchs blir inte kronologisk utan temaburen. Curator är Staffan Bengtsson, som har följt Ulrica Hydman-Valliens konstnärskap i tre decennier. Här blir salar med bara teckningar, salar med keramik och också en rekonstruktion från hennes sista utställning på Vida museum på Öland sommaren och hösten 2018, med ett avskalat måleri.

Utställningen ”ULRICA En paradisattack!” pågår 15 maj–30 augusti.

HITTA HIT

Spårvagn 7 till Liljevalchs/Gröna Lund
Buss 67 till Liljevalchs/Gröna Lund
Djurgårdsfärjan till Allmänna gränd
Tider

15/5–30/8 Se hemsidan för öppettider.

Kostnad

Entré: vuxen 80 kr, barn gratis.

Info
Karta

VECKANS UTVALDA HEMMATIPS!