Träden står ljust gröna: landskapsmåleri nu och då

Bonniers Konsthall

Senast uppdaterad 2020-01-15

Beskrivning
Vad säger landskapsmåleri om hur vi ser på och har sett på världen? I denna utställning samlas samtida och historiska konstnärer som i sin konst riktar blicken mot naturen och miljön.

Renodlade landskapsmålare avbildade förr en till synes orörd natur. Från första början fungerade naturen som en fond mot vilken gudar och hjältar representerades. Men en genre växte fram där endast naturen målades. Uttrycket ”landskap” betecknade denna konstart. Engelskans ”landscape” refererade ursprungligen till holländskt måleri där utsnitt av naturen avbildades. Av natur skapades således kultur. Människa och miljö särskildes och måleriet bidrog till att befästa gränsen. Landskapet blev en kuliss mot vilken människans konstnärliga skådespel utspelades.

Idag vet vi att klimatförändringar inte lämnar något landskap orört. Människans leverne och konsekventa åverkan är en fastgrodd del av miljön. Vi kan inte längre distansera oss och avbilda naturen på håll. Vad betyder det för fortsättningen av genren landskapsmåleri? Och framför allt, vad kan landskapsmåleri idag betyda för miljön den porträtterar? 

Utställningen pågår mellan den 22 januari till och med den 29 mars.

HITTA HIT

Tunnelbana:
S:t Eriksplan, därefter ca 600 m promenad.
Kostnad

Pris: vuxen 100 kr, pensionär 80 kr, student 80 kr, under 26 år gratis, arbetslös gratis. Fri entré för medlemmar. Fri entré för alla på fredagar.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangJa
  • BarJa
  • KaféJa
Karta

VECKANS UTVALDA KULTURMÅSTEN