Tjajkovskijs pianokonsert

Konserthuset Stockholm

Senast uppdaterad 2020-01-02

Beskrivning
Tjajkovskijs pianokonsert. Dessutom musik av Sibelius och Eliasson.

Pianisten Beatrice Rana är en ung, italiensk musiker som till både publikens och kritikernas förtjusning nu intar den internationella musikscenen. Hon debuterade med orkester när hon var bara nio år, och har redan blivit en återkommande solist på de stora scenerna i Wien och Berlin, Wigmore Hall i London, Concertgebouw i Amsterdam och Lincoln Center i New York.

Nu möts Rana och Kungliga Filharmonikerna under ledning av Sakari Oramo i ett program som orkestern inleder med en symfonisk dikt av Sibelius från 1892. Det är en saga utan specifik berättelse men med en atmosfär likt ”uttrycket av ett själstillstånd”, som han själv ska ha sagt. Därefter den symfoni som kom att bli Anders Eliassons sista, ett starkt verk där de tre satserna löper i varandra utan uppehåll; böljande och vaggande, laddat och lyriskt om vartannat.

Den melankoliska stämning som Eliassons symfoni efterlämnar sig övergår efter paus in i Tjajkovskijs välkända, första pianokonsert. Med storslagna gester rymmer den såväl en virtuos pianostämma som ett färgrikt orkesterspel och medryckande melodier med folkloristiska inslag.

HITTA HIT

Tunnelbana:
Hötorget, uppgång Konserthuset. 

Buss:
Buss 1 och 57 stannar på hållplats Hötorget.

Bil:
Närmaste parkeringsgarage är Hötorgsgaraget och Konserthusgaraget.
Tider

När: 15–16/1 kl. 19–21.

Kostnad

Biljetter 130-430 kr.

Info
Bra att veta
  • Hiss och ramperJa
  • RestaurangNej
  • BarNej
  • KaféJa
Karta

VECKANS UTVALDA KULTURMÅSTEN