Gävle Konstcentrum

Gävle Konstcentrum är en del av Gävle kommun och en plattform för svensk och internationell samtidskonst.

Publiken möter samtida konst genom en verksamhet som bidrar till diskussion och förståelse för samtidskonstens historiska, sociala och kulturella sammanhang. Samtidskonst utgår från ett idébaserat förhållningssätt och skapar möjligheter att kritiskt reflektera kring den tid och det samhälle som vi lever i.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/KC_The-Collection_600x280px_Utkast-6.jpg

The Collection

18.06.2022–14.08.2022

The Collection är ett urval från de senaste årens inköp, 2020 – 2022. Ett tvärsnitt som medvetet satts ihop för att ge en bild av hur samtiden ser ut eller kanske rentav känns. 20 konstnärer är med i utställningen men många fler är inköpta under perioden. Verken är inhandlade från hela landet och även det lokala konstlivet i Gävle finns representerat. Både Ateljéföreningen Gaffel och Gävle Konstgrafiker har funnits med på inköpsrundorna. Utställningens förpackning, med installerad heltäckningsmatta och väggarna målade i skira färger är en medveten flirt med den tidigare och äldre historiens lite murriga slottssamlingar, men också med dagens globala konstmarknad där den med pengar kan besöka en prestigemässa i Basel eller Hong Kong och i en läckert designad monter inhandla vilken Picasso de önskar. Pris och värdeutveckling är absolut viktigt när du samlar, oavsett vad du samlar på, det vet vi alla efter år med Antikrundan. Men det kommer aldrig komma i närheten av det där andra osynliga värdet, det för evigt ovärderliga.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/P1131468_2500px-ok.jpg

En samling kan beskrivas som ett antal föremål, platser eller idéer som över tid förts samman enligt en övergripande strategi och struktur av en person, organisation och institution. Samlingar finns av alla slag men det som jag tror förenar dem är det osynliga värdet. I bildkonsten pratas det ofta om nominella värden men jag tror essensen i allt samlande mer styrs av känslor, affektionsvärdet, viljan att ta hand om, att skapa en kontext. Museer och institutioner vilar på samma humanistiska tanke men har i högre grad ett formellt ansvar. Här handlar det om kulturpolitik och demokratiska grundpelare, historiska och kulturella värden skall bevaras och förvaltas till eftervärlden. Detta har resulterat i en enorm bank av kulturskatter som manifesteras i tusentals olika geografiska områden, objekt och byggnader, allt från Pyramiderna, Metropolitan, Machu Picchu, Lejonporten och faktiskt även Gävle Konstcentrum. Dessa värden har de senaste åren blivit utmanade då vi på olika platser i världen har sett hur mörka krafter tydligt försökt radera delar av denna vår civilisations gemensamma samlade värdegrund.

https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/P1131466_2500px-ok.jpg
https://www.welma.se/wp-content/uploads/2022/06/P1131471_2500px-ok.jpg

Läs mer om utställningen här!

Sommaröppet på Gävle Konstcentrum 18/6-14/8
Tisdag-fredag kl. 12-16
. Fri entré