Konsert

Klassiskt

Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem

28 oktober

Hjorthagskyrkan

Hjorthagens kammarkör
Drottningholms Barockensemble
Irma Swedrup, sopran
Kristina Hanson, alt
Arvid Emilsson, tenor
Hektor Palmer-Nordfors, bas
Fredrik Winberg, dirigent

Det ofullbordade har länge fascinerat oss människor. När Wolfgang Amadeus Mozart avled i Wien den 5 december 1791 var arbetet med hans sista mässa fortfarande oavslutat. Då var inledningssatserna helt klara och instrumenterade och till en stor del av fortsättningen var sångstämmorna och generalbasen helt färdiga, med mer eller mindre kompletta skisser till instrumentationen. 

I filmen »Amadeus« dikterar Mozart sitt rekviem på dödsbädden. Trots att filmens scen är påhittad, beskrivs den verkliga tillkomsthistorien för Mozarts rekviem som spännande. Mozart accepterade en beställning för en dödmässa och arbetade på den samtidigt som han hade andra operabeställningar. Han blev sjuk och tidigt på morgonen, kl 00.55 den 5 december 1791, avled Wolfgang Amadeus Mozart. Vid sjukbädden fanns hustrun Constanze och hennes yngre syster som skött om honom den sista tiden. 

Mozart var ingalunda någon obemärkt Wienbo: han var en välkänd och uppskattad tonsättare. Operaföreställningar, kyrkliga ceremonier och konserter i Wien var mycket välbesökta tillställningar. Hans rykte växte ytterligare i perioden efter hans död, inte minst genom änkan Constanzes försorg. Och hans musik lever vidare.

Vid denna konsert får vi höra den traditionella och oftast spelade version som färdigställdes av Süssmayr.

När

Lördag 28 oktober kl 15.00–16.10

Pris

Ordinarie 200 kr per biljett
Rullstol 200 kr per biljett (1 ledsagare går med gratis)
Studerande upp till 25 år 100 kr per biljett
Barn upp till 18 år 100 kr per biljett
Pensionär 150 kr per biljett

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Lokaltrafik: Tunnelbana till Ropsten. Utgång mot Hjorthagen. Utanför spärrarna finns hiss och trappa upp till gatuplan. Gå Artemisgatan åt höger och sedan Skogvaktargatan åt vänster ett kvarter. Sök resa på sl.se

Ingång med hiss finns till vänster om trappan.
Parkering finns utanför kyrkmuren till höger om grinden.

Annonser: