Konsert

W. A. Mozart Requiem

Tillkomsten av Mozarts himmelskt vackra Requiem är höljt i mystik. Tonsättaren var vid dålig hälsa då han i juli 1791 söktes upp av en ”okänd grå främling” som ville beställa en dödsmässa till sin uppdragsgivare. Mozart gav sig i kast med uppgiften med stor frenesi, men då han själv gick bort i början av december samma år var verket ännu ofullbordat. Saknades gjorde delar av Lacrimosa, Sanctus, Benedictus och Agnus Dei. Även orkestreringen var ofullständig på flera ställen. Mozarts änka Constanze bad Joseph von Eybler att avsluta partituret, men förutom att orkestrera musiken efter Kyrie, lämnade denne i sin tur uppgiften till Mozarts elev Franz Xaver Süßmayr, som slutförde arbetet. 

Bakom den mystiska beställningen låg greve Franz von Walsegg, som önskade en mässa till minne av sin bortgångna unga hustru och dessutom gärna själv ville ta åt sig äran av kompositionen. Elva år efter grevens död upptäcktes Mozarts handskrivna originalmanuskript bland de handlingar han lämnade efter sig.

Oavsett vem som har skrivit vilka delar av Requiem är det musik som fortfarande besitter en överjordisk förmåga att beröra på djupet. Och som Beethoven lär ha sagt: ”Om Mozart inte skrev musiken, så var mannen som skrev den en Mozart.”

Repertoar
Wolfgang Amadeus Mozart Requiem kv 626
Wolfgang Amadeus Mozart Exsultate, jubilate kv 165
Wolfgang Amadeus Mozart Adagio & fuga c-moll kv 546

Stockholms domkyrkokör
Elísabet Einarsdóttir sopran
Mia Klein alt
Carl Unander-Scharin tenor
Arvid Eriksson bas
Rebaroque
Johan Hammarström dirigent

Inga stora väskor får medföras in i rummet.

När

19 november kl 16.00-17.10
19 november kl 18.00-19.10

Pris

6 års åldersgräns
Biljettpris: 100, 140, 180, 220, 290 kr, rabatter finns för pensionärer, barn/ungdom/stud.

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Storkyrkan ligger i Gamla Stan bredvid Slottet. T-bana Gamla Stan alternativt buss till Slottsbacken.

Annonser: