Teater

Vipeholm – tiden före framtiden

1–30 september

Kulturhuset Stadsteatern

Vipeholm 1940. Erik är tio år när han skickas från sin familj utanför Luleå och blir intagen på den så kallade sinnesslöanstalten utanför Lund. Han kommer aldrig tillbaka. Pjäsen av Lucas Svensson följer intagna, anhöriga och läkare inne på anstalten. Med bl.a. Lennart Jähkel, Sofia Ledarp och Sven Ahlström, regi Carl Johan Karlson. Urpremiär 2 september på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern.

Om föreställningen
Föreställningen följer livet inne på Vipeholmsanstalten 1940-1950. De intagna var människor från hela landet som på den tiden fick diagnosen ”obildbara sinnesslöa”, ett begrepp som inte används längre. Många var långt ifrån sina familjer och de fick sällan besök. Men glömdes de bort av sina närmaste?

Här är Erik som vandrar naken genom korridorerna med en kungakrona på huvudet, Johan som helst inte vill lämna sängen, Elvira som rymmer gång på gång och alltid skickas tillbaka, vårdaren Olle som super för att stå ut, Anna som är nyanställd och häpnar inför vad hon ser men inte är i en position att kunna förändra något. Och över alla vakar sjukhuschefen Hugo Fröderberg. 

Vad är en människa och vad avgör hennes värde? Hur kan vi med dagens ögon förstå det som pågick på Vipeholmsanstalten och hur kan vi berätta om det? Pjäsen är inspirerad av vittnesmål och dokumentära skildringar men är en fri fantasi om en mörk del av den svenska historien. 

När

17 speltillfällen under septemper

Pris

195-385 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Pendeltåg till centralen, tunnelbanan till T-centralen, stadsbussar och spårvagn till Sergels torg.

Allt som händer – Kulturhuset Stadsteatern

Annonser: