Konsert

Vinterstämning med Radiokören

3 december

Berwaldhallen c/o Sankt Matteus kyrka

Radiokörens chefsdirigent, Kaspar Putnins, leder kören i ett spännande program som sträcker sig från Stockhausens banbrytande verk Stimmung till vackra, stämningsfulla, moderna klassiska julcarols, signerade Jan Sandström, Jonathan Harvey och Thomas Adès.

 
Karlheinz Stockhausens unika verk komponerades på beställning av staden Köln för Collegium Vocale  1968, och kom till efter en resa till Kalifornien, Mexiko och Hawaii. Den är tillägnad hustrun och konstnärinnan Mary Bauermeister. Stimmung har ibland beskrivits som ett både seriellt och tonalt verk. Det är också den första stora västerländska kompositionen som helt och hållet är baserad på produktion av övertoner, och genomgående använder detta som grundelement.

Verket består av 51 sektioner, varav de flesta ägnas åt att åkalla en gudom med melodiska och rytmiska variationer av upprepade ord. En blandad kör skapar polyfoniska ostinaton, och ackompanjerar solisten som framför de onomatopoetiska texterna. Två av dessa är erotiska dikter av tonsättaren, och framförs på talsång (sprechgesang).

När

3 december kl 15

Pris

125 – 250 kr

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Tågstation Odenplan