Skallar, vindruvor, grotta

Föredrag

Vingrottans hemligheter

24 oktober

Medelhavsmuseet

KÖP BILJETT HÄR

GROTTAN SOM KRÄVDE VINOFFER
Ett stenkast från berget Ararat, där den bibliske Noa strandade med sin ark, ligger Arpadalen i Armenien. Här i Fågelgrottan, eller Areni-1 som den också kallas, hittade armeniska arkeologer år 2007 världens äldsta vintillverkning i en grotta – en uråldrig tradition som kanske även inspirerade Gamla testamentets författare till att förlägga berättelsen om Noa och den första vingården till just denna region?  
 
Richard Holmgren som deltagit i de arkeologiska undersökningarna, berättar om hur grottan upptäcktes och om den både unika och samtidigt besvärliga utgrävningsplatsen.  
 
En plats där gudar krävde ständiga offer för att livets maskineri av givande och tagande aldrig skulle sättas ur spel. Följ med oss på en historisk upptäcktsfärd ned i underjorden!   
 
Richard Holmgren är arkeolog med fokus på Östra Medelhavsområdet till Kaukasus. Sedan början av 90-talet har han engagerat sig i Svenska Dödahavsexpeditionen i Jordanien, parallellt med utgrävningar i främst klippstaden Petra, Italiens Pompeji samt arbeten med den Etruskiska kulturen. Richard Holmgrens mer populärvetenskapliga presentationer finns att ta del av i Sveriges Radios program ”Sommar”, Vetenskapsradion Historia samt i SVT:s dokumentär ”Mysteriet vid Djatlovpasset”. 

KÖP ÅRSKORT HÄR

Årskort kostar 140 kr, gäller i 365 dagar från inköpsdatum och ger inträde till Världskulturmuseernas fyra museer: Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

Årskortet ger också, bland annat, rabatterat pris på flera programpunkter och specialutställningar.

När

18.00-19.00

Pris

100 kr med årskort. 150 kr utan årskort

Bra att veta

Kafé

Hiss och ramper

Restaurang

Bar

Hitta hit

Buss: 62 och 65 till Gustav Adolfs torg.
Tunnelbana: Kungsträdgården

Annonser: